Senátor Marek Hilšer

Senátor Marek Hilšer | foto: Tomáš Krist, MAFRA

Ministryně Nováková by měla skončit, píší senátoři v otevřeném dopise

  • 319
Senátoři v čele s Markem Hilšerem připravili otevřený dopis vládě, ve kterém požadují rezignaci ministryně průmyslu a obchodu Marty Novákové. Reagují tak na středeční událost, když zástupce Tchaj-wanu musel na žádost čínského velvyslance opustit středeční setkání zahraničních investorů se zástupci jejího ministerstva.

V dopise, který zveřejnil web iRozhlas.cz, v úvodu stojí, že ministryně Nováková již „poněkolikáté nezvládla své povinnosti vyplývající z funkce ministryně“ a proto senátoři žádají její odvolání.

„Zatím se připojilo asi šestnáct senátorů. Uvidíme, kolik lidí se ještě vyjádří a někdy v průběhu příštího týdne bychom to posílali,“ řekl Hilšer portálu iDNES.cz v pátek večer.

Petříček chce s Novákovou probrat incident se zástupcem Tchaj-wanu

To, že musel tchaj-wanský zástupce opustit jednání na žádost čínského velvyslance  je podle nich „jasný nátlak zástupce jiné země na představitele českého státu“ (podrobnosti o incidentu na ministerstvu jsme psali v tomto článku).

V dopise stojí, že čínský velvyslanec si měl stěžovat běžnými diplomatickými kanály a vyvedení delegace z jednání je neslýchané porušení diplomatického protokolu i zásad slušného chování.

Senátoři také upozorňují, že Česká republika má s Tchaj-wanem důležité ekonomické i kulturní vztahy a ministryně Nováková je svým chováním poškodila.

„Nedbala na významnou obchodní bilanci, pracovní příležitosti, které tchajwanské firmy Čechům zprostředkovávají, a kulturní spolupráci, kterou s Tchaj-wanem Česká republika má,“ stojí v dopise.

„Myslím, že bychom se neměli takto sklánět před přáními nějakého totalitního režimu, v tomto ohledu. Navíc u země, se kterou obchodujeme mnohem více než je kontinentální komunistická Čína,“ dodal senátor Hilšer pro iRozhlas. 

V textu se také s odvoláním na data agentury CzechInvest uvádí, že do roku 2017 v ČR Tchaj-wan investoval 27 miliard korun a vytvořil 17 tisíc pracovních míst, zatímco z Číny přišly investice za 6,7 miliard a vzniklo pouze 3 tisíce pracovních míst.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video