Diskuze

Heger představil pilíře reforem. Půjčíme si z rezervy na krize, připustil

Ministr zdravotnictví Leoš Heger představil na žofínském fóru tři pilíře zdravotních reforem. Počítá se stanovením úhradových standardů, nerozšiřováním současného standardu péče a změnou smluvní politiky zdravotních pojišťoven. Kvůli odchodům lékařů ČSSD požádala ČSSD o mimořádnou schůzí Sněmovny.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

ayahuasca

19. 12. 2010 5:12
dvojnasobek za dvojnasobnou praci

Pral bych cele ceske verejnosti, aby pri cetbe clanku a zmince, ze platy lekaru stouply z 1,9 nasobku na 2,1 nasobek ceskeho prumeru STALE a TRVALE meli na pameti, ze jde o plat ve valne vetsine za praci v stanovene pracovni dobe ( cca 40 hodin tydne) PLUS prescasovou praci na sluzbach v noci a o vikendech, ktere jsou pro lekare povinnou soucasti jejich prace, a casto prescasova prace je sdvym rozmerem shodna s praci v zakladni pracovni dobe - cili - pokud lekar pracuje dvakrat tolik, co prumerny cesky zamestnanec,bere-li za to dvojnasobek, znamena to, ze za svoji RADNOU pracovni dobu bere jen radny PRUMER ceskeho zamestnaneckeho platu.

Lekari - podekujte, odejdete .

0 0
možnosti

ayahuasca

19. 12. 2010 5:17
Re: dvojnasobek za dvojnasobnou praci

Druha poznamka k clanku: jak clanek uvadi, lekari ALE pozaduji trojnasobek prumerneho platu. Preji lekarum jejich trojnasobek, a pral bych si take, aby si ceska verejnost byla vedoma toho, ze lekari, kteri chteji takovy trojnasobek, nechteji, aby toho bylo dosahnuto trojnasobkem pracovni doby ! ( Pokud rada lekaru odejde, muze ''reforma'' tak oslabeneho zdravotnictvi lehce nabidnout neomezenou poracovni dobu zbylym lekarum s garanci, ze jim bude platit trojnasobek platu, aniz se v systemu cokoliv zmeni.

Pozadavek lekaru, ktery povazuji leta za zcela opravneny je, aby meli trojnasobek za svoji zakladni pracovni dobu!! cili, za cca 40 hodin sve tydenni pracovni doby.

Snad to je kazdemu jasne, v cem novinove clanky stale mohou hrat osidnou roli pri tom, jak interpretovat sikovne napsane vety.

0 0
možnosti

jarda

15. 12. 2010 13:58
NEPŮJČOVAT !

Doktoři hrozí hromadnými výpověďmi. Co to je? Znamená to,že je dávají na hromadu? Je to neetický nátlak. Všichni musí šetřit,jen doktoři ne?!? Rv

0 0
možnosti

vodnicivcechach

15. 12. 2010 11:28
no,heger nezklamal,podrazi vas doktori v cesku!

;-€ Rv vyhazuje lidi z fakultek,ktery jediny mu patri,kde ma pravomoc.tohle nedopadne dobre,je to spatnej clovek,moc spatnejRv

0 0
možnosti

ayahuasca

19. 12. 2010 5:37
Re: no,heger nezklamal,podrazi vas doktori v cesku!

Ve statnim fondu zivotniho prostredi tato vlada v cele s ODS rozkrada miliardy pro par jedincu, ktere miliardy by poprve v dlouhe ceske historii nastolily dustojne postaveni a platove ohodnoceni tisicu ceskych lekaru.

Snad si kazdy jednotlivy lekar s vetsi zkusenosti uvedomi, ze za poslednich 20 let se nic podstatneho nezmenilo v tom, jak se na nej divala v minulosti vlada socalistickeho Ceskoslovenska - neverim zadnym slibum soucasne vlady.

Soucasny ministr se v krajich se zrika jakekoliv odpovednosti a peskuje krasjke zastupitele v Pardubicich za vyjadrenou moralni podporu tamnim lekarum. Zza zdravotnictvi je v konecnem dusledku zodpovedny v ramci cele zeme nejvice, nebo ne?

Ze je to ministr relativene novy, to je prece jedno vsem lekarum, kteri pracuji leta v systemu, ktery novy neni! Tento ministr se svoji pripravovanou reformou uspeje jedine pokud se mu podari lekare do prace v ceskem zdravotnictvi zpet dostat - at prestane ignorovat, ze jiz vypovedi dali !! At maka, vlada s nim!

0 0
možnosti

kačer51

15. 12. 2010 10:26
stále se tváří , že již změnili ústavu...

Všechna vyjádrření politiků obcházejí fakt, že zatím nebyl z ústavy zrušen zákon č.20 o zdraví lidu a tudíž jakýkoliv blábol na téma změn vyhláškou pokud tomuto zákonu odporuje je neústavní ( tudíž pávo občana být léčen na úrovni vědy a soušasného poznání , zatím neumožňuje politikům redukovat péči ...apod ) stále čekám, který z politiků to řekne...;-)

0 0
možnosti

vodnicivcechach

15. 12. 2010 11:29
Re: stále se tváří , že již změnili ústavu...

to bude muset rict premier.heger je na to zbabelecRv

0 0
možnosti

Mak76

14. 12. 2010 19:20
Ad ODSakEda

Jak jste přišel na to, že 99% lékařů a zdravotníků jsou státní....???? 8-o

0 0
možnosti

ODSakEda

14. 12. 2010 20:09
Re: Ad ODSakEda

Tak pardon, jen 90% ;-)

0 0
možnosti

chachar58

14. 12. 2010 18:17
Takovou komedii by nenapsal ani

Shakespear. Někdo si z lidí - platících daně, odvody na soc & zdrav.pojištění dělá legraci a připravuje je - touto trapnou formou - na zvýšení odvodů státu (jedno, v jaké formě). Píšu to všude, kde mohu - vládo, zabal to a nechej vládu odborníků! Již jste se vším legrační (a Mr.John potře korupci - co kdyby začal u zdravotnictví a farmaceutických firem?).. Historicky jste už v ....

0 0
možnosti

ODSakEda

14. 12. 2010 18:11
SOCIALISMUS ve zdravotnictví zůstal...

Proč je jen tzv. "pojištění" daní a né pojištěním (počítají se % z příjmu/zisku!..., výši sazby určuje stát!) , proč jsou "pojištovny" pouze přerozdělovny (ceny léků a úkonů určuje opět stát až po extrémy: hrazen plně a a vůbec!!!... Např. el. invalitní vozík není hrazen vůbec! Jakoby jste ani nebyl pojištěn! Však taky nejste, je to jen další daň!...).

Jakto že zůstalo zdravptnictví socialistické = řízené státem, politiky a 99% doktorů a personáli jsou 20 let po revolici stále státní(!!!) zaměstnanci???...

Ostatní obory nikdo s politiků neřídí a jak panečku fungují! A když né jdu ke konkurenci! A zaměstnanci (dochtoři) si mohou štěkat nebo vynucovat platy leda u majitelů /vedoucích nemocnit a nikoliv na vlády!!!

V tom je celý a jediný problém zdrav. pojištění - není pojištěním ale daní!.;-€

0 0
možnosti

jekkal

14. 12. 2010 18:19
Re: SOCIALISMUS ve zdravotnictví zůstal...

Pravicovýmaďarský parlament včera schválil zákon, jímž se znárodňují úspory občanů v penzijních fondech. Z peněz, které si povinně ukládali od roku 1997, si budou smět nechat pouze úroky. Zbytek musí odevzdat do státního rozpočtu.

Ti, kteří se do konce ledna nevrátí i s penězi do státního důchodového systému, riskují obrovské pokuty a krácení důchodu v budoucnu.

Zabavené úspory představují částku přes čtvrt bilionu korun. Maďarští konzervativci,  od svého drtivého volebního vítězství v dubnu praktikují svérázný ekonomický pravicismus.

0 0
možnosti

jekkal

14. 12. 2010 17:54
Už bečí

Ministerstvo zdravotnictví uznává, že akce LOKu je to dobře programovaná. Zároveň je to profesionálně agenturně vedená nátlaková akce, která eskaluje za hranici dobrého vkusu a stala se vyhrožováním.

Ministerstvo zdravotnictví  nemá díky ekonomické krizi  k dispozici žádné zdroje mimo zdravotnický systém pro navyšování platů vybrané části zdravotníků. Obzvláště pak v době, kdy klesají mzdy jak v komerční sféře, tak ve státní správě.

Vláda více peněz do zdravotnictví systémově  dát nemůže.  Mají-li se v roce 2011 zvýšit platy lékařů, musí nemocnice hospodařit velmi dobře. Mají-li pak platy růst i v roce 2012, musí se zefektivnit práce v celém zdravotnictví.

Ministerstvo zdravotnictví nepopírá, že je zde určité riziko masových výpovědí lékařů. Pokud by se tak stalo a 4 000 lékařů napříč zdravotnictvím by odešlo, nastalo by něco jako prázdninový provoz udržitelný několik měsíců.

0 0
možnosti

jekkal

14. 12. 2010 17:54
Re: Už bečí

Pokud by výpovědi podali lékaři jedné odbornosti, například anesteziologové nebo chirurgové,  jednalo by se o výjimečnou krizovou situaci, na níž by vláda a bezpečnostní rada státu musela reagovat jako na stav nouze a musela přijmout řadu nestandardních krizových opatření, včetně nalezení viníků.

Ministerstvo zdravotnictví bylo a bude ochotno jednat, ale současnému hrubému nátlaku a stupňující se agresivitě Lékařského odborového klubu a ČLK již neustoupí.

0 0
možnosti

obhájkyně zájmů pacientů

14. 12. 2010 17:49
Rušme nadbytečná lůžka

To je jediné, s čím lze souhlasit: nezvyšovat výdaje na zdravotnictví, ale rušit nadbytečné menší nemocničky a redukovat nadbyteč. oddělení i ve fakult. nemocnicích. Máme daleko více FN než např. Rakousko.

0 0
možnosti

jarda

15. 12. 2010 14:00
Re: Rušme nadbytečná lůžka

Paní "obhájkyně", naprosto s vámi souhlasím. R^

0 0
možnosti

obhájkyně zájmů pacientů

14. 12. 2010 17:46
Čeští pseudoodborníci

V ČR se stále zaměňuje veřejné a soukromé pojištění. V SRN se důsledně uplatňuje veřejnoprávní systém, takže občan si v něm nemůže vybrat žádný zvláštní "produkt", je stále ve stejné režimu - nárok na stejně kvalitní péči, ale chronicky nemocní mohou využít zvláštní služby, oš. lékař jim poradí nejlepší pohyb po službách, aby šlo o maximálně kvalitní i účelnou péči.

0 0
možnosti