Prezident i exprezident mají často zcela protikladné postoje. Zatímco Václav Klaus vidí viníka konfliktu v Gruzii, Václav Havel se Gruzie zastal.

Prezident i exprezident mají často zcela protikladné postoje. Zatímco Václav Klaus vidí viníka konfliktu v Gruzii, Václav Havel se Gruzie zastal. | foto: ČTK

Havel se zastal Gruzie: Musí zůstat svobodná

  • 191
Gruzie je svobodná a nezávislá země a musí jí zůstat, zastal se Gruzínů exprezident Václav Havel. Vůbec poprvé se tak oficiálně vyjádřil k tématu, které rozděluje českou politickou scénu. Havel zároveň podpořil progruzínskou demonstraci, která se dnes večer uskuteční před ruskou ambasádou.

Exprezident Václav Havel až dosud o rusko-gruzínském konfliktu mlčel. První veřejné prohlášení, které na téma kavkazské války učinil, je až vyjádření sympatií pořadatelům dnešní demonstrace na podporu Gruzie.

"Vážení přátelé, dovolte mi, abych vás srdečně pozdravil a vyjádřil svou absolutní a bezvýhradnou podporu vaší věci. Gruzie je svobodná a nezávislá země a musí jí zůstat," napsal Havel organizátorům protestu.

Ten pořádá Gruzínská komunita Samšoblo za podpory Evangelického výboru pro Gruzii od pěti hodin před ruskou ambasádou.

"Naše iniciativa je iniciativa zdola. Chtěli jsme neformálně oslovit některé osobnosti, později jsme rozeslali i oficiální dopisy. A pan exprezident nám odpověděl," řekl iDNES.cz Jan Kupka, evangelický farář v Soběslavi.

Večerní demonstraci zorganizoval spolu se svým kolegou, lounským farářem Tomášem Pavelkou. Původně se prý chtěli připojit k nějaké už stávající iniciativě, když ale zjistili, že žádná neexistuje, založili vlastní. "Vyrostlo to do rozměrů, které jsme ani nečekali," uvedl Kupka.

Prohlášení iniciativy kromě Havla podpořili i Jan Ruml, Svatopluk Karásek, Miloš Rejchrt a další přibližně tři desítky duchovních evangelické církve.

"S mnoha občany republiky bez rozdílu vyznání hledíme s hlubokou nedůvěrou na kroky Ruské federace v současném konfliktu," píší organizátoři ve svém prohlášení.

"Jako svobodní občané České republiky vyzýváme Ruskou federaci k okamžitému stažení vojsk z území Gruzie. Oceňujeme dosavadní kroky našich vládních představitelů stejně jako humanitární pomoc našeho státu i nevládních organizací Gruzii," stojí dále v textu výzvy. Její autoři také připomínají, že Gruzie je jednou z nejstarších křesťanských zemí, křesťanství přijala už roku 337.

Na večerní protestní akci exprezident Havel nakonec ze zdravotních důvodů nedorazí, účast naopak přislíbil senátor Jaroslav Štětina.

Organizátoři akci naplánovali na dnešní 40. výročí okupace země sovětskou armádou. "My se tomu srovnání nebráníme, i když tam jsou podstatné rozdíly mezi těmi událostmi, je jiná doba. Ale co se týče kremelského vlivu, v tom se to srovnání nabízí velice zjevně," uzavřel Kupka.

Srovnání současné války na Kavkazu s okamžiky srpna 1968 odmítá naopak prezident Václav Klaus. Na rozdíl od vlády považuje za viníka konfliktu Gruzii, která střet vyprovokovala. - čtěte Klaus: Přestaňme si lhát o Gruzii

"Musím nahlas protestovat proti jednostrannému a v tomto smyslu nesprávnému interpretování situace na Kavkazu," řekl Klaus ve středu po setkání s rakouským prezidentem. Reagoval tak na stanovisko vlády, která Gruzii podpořila a slíbila jí i podporu 150 milionů korun.

"Pokud by vláda zůstala u jednostranné interpretace této situace, tak je to smutné a žalostné a já bych se na vládu velmi mračil," dodal prezident. - o prezidentově postoji více zde


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video