Havel: krize v Kosovu se už brzy vyřeší

- Do vyřešení krize v jihosrbské provincii Kosovo zbývají podle prezidenta Václava Havla pouze dny. Bez dalších podrobností to prezident uvedl na besedě se studenty Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Odvolával se přitom na rozhovor s ministryní zahraničí Spojených států Madeleine Albrightovou. "Podle mého odhadu - a včera jsem o tom dost dlouho telefonicky mluvil i s ministryní Albrightovou - už řešení začíná být v dohledu, a už by to nemusela být otázka týdnů, ale spíš dnů," prohlásil.
Po posledním jednání států G7 a Ruska se podle Havla začíná rýsovat představa, jak krizi v Kosovu vyřešit.
Prezident tvrdí, že plán spočívá v tom, že se pod mandátem OSN vytvoří mezinárodní správa Kosova a spolu s mezinárodními mírovými silami by se připravily podmínky pro další politická jednání. V mezinárodních mírových silách by podle něj mělo být zapojeno i Rusko, Ukrajina a případně i další země sdružené v Partnerství pro mír.
Havel neměl prohlášením o brzkém vyřešení krize podle svého mluvčího Ladislava Špačka na mysli jednu konkrétní věc. "Chtěl vyjádřit naději, že horečná jednání diplomatů konečně přinesou průlom do řešení situace v jihosrbské provincii," upřesnil mluvčí.
Po skončení bojů v Kosovu by se mělo podle Havla obnovit politické jednání, které bylo neúspěšné ve francouzském Rambouillet a poté v Paříži. Návrh smlouvy z Rambouillet je už ale podle něho částečně překonaný a Havel je skeptický k tomu, že by Kosovo mohlo zůstat autonomní oblastí Jugoslávie.
Na co se studenti ptali?
Studenty zajímalo to, z čeho pramení tak nízká podpora útokům NATO v Jugoslávii mezi českou veřejností. Prezident soudí, že jednou z hlubších příčin je to, že je tu "zaklet archetyp představy, že se dějinami dá bezbolestně probruslit a moc se neplést do toho, co se děje za humny. Dějinami ale nelze sametově, něžně a bezbolestně proplouvat."

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video