Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Šéf Svazu průmyslu se pyšní diplomem z „Oxfordu“. Nedorozumění, hájí se

  • 341
Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák čelí dalším problémům. Po osočení protestujících studentů při stávce za klima má tentokrát potíže kvůli podivnému titulu z Oxfordu. Podle informací britského deníku The Times má Hanákova čestná profesura ukrajinský původ a na slavné univerzitě se přiživuje. Šéf Svazu průmyslu a dopravy kritiku označil za nesolidní útok.

Hanák si ocenění Honorary Professor of The Academic Union, Oxford převzal v Miláně. Britské listy The Times ovšem už před dvěma lety informovaly o tom, že jde o zneužívání dobrého jména oxfordské univerzity ukrajinským podnikatelem. Na problém upozornil ve facebookovém příspěvku redaktor České televize Martin Marek

Academic Union, Oxford je propojená se společností European Business Assembly ukrajinských podnikatelů Antona a Ivana Savvovových. Ocenění pak uděloval John Netting, který byl lektorem Oxford Brookes University, což je ale samostatná instituce. 

Dnes je čestným předsedou The Academic Union Vincenzo Costigliola, který je na diplomu také podepsaný. Různé tituly a další ocenění se dají podle zjištění britských novinářů koupit v rozmezí 8 000 až 10 000 liber. Bývalý zaměstnanec to komentoval slovy, že za diplom na zdi z Oxfordu to není moc. 

Diplom prezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Hanáka, (18.7.2019)

O tom, že prezident Jaroslav Hanák získal čestnou profesuru z oxfordské Akademické unie, informoval Svaz průmyslu a dopravy 3. července na Twitteru a současně také na oficiálních webových stránkách

03.července 2019 v 13:25, příspěvek archivován: 18.července 2019 v 12:32

Prezident @SvazPrumyslu J. Hanák získal čestnou profesuru z oxfordské Akademické unie @OxfordAcademicU. Ocenila ho za rozvoj ve společnosti FTL - First Transport Lines, a.s. Gratulujeme! https://t.co/Qc4WKGGT7e

Podle vyjádření mluvčí Svaz průmyslu a dopravy Evy Veličkové jde o nedorozumění a o Oxfordské univerzitě nemluvili. 

„Spolu s touto informací jsme zveřejnili i fotografii titulu, ze které lze vyčíst přesné jméno instituce, která mu titul udělila. Jedná se o oxfordskou Akademickou unii. Titul získávají pravidelně špičkoví manažeři z různých odvětví. O Oxfordské univerzitě jsme nikdy nehovořili a z tohoto důvodu musíme zásadně odmítnout tvrzení, že se prezident Hanák chlubí falešným titulem,“ řekla iDNES.cz Veličková. 

Dodala také, že servisní náklady spojené se slavnostním ceremoniálem, jako ubytování a letenky, si Jaroslav Hanák hradil sám. Jiné náklady s oceněním spojené nebyly.

Prezident Svazu průmyslu a dopravy Hanák se na telefonický dotaz iDNES.cz o diplomu bavit nechtěl. Pouze řekl, že už k tématu řekl dost a nesnáší podobné nesolidní útoky.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video