Gross zřídil nejméně tři policejní týmy

  • 43
Stanislav Gross zřídil na ministerstvu vnitra více týmu, než se dosud uvádělo. Nebyly to jen skupiny Mlýn a Zubr, ale také Hradec. V písemné zprávě, kterou předal sněmovnímu brannému výboru, o tom informoval současný ministr vnitra František Bublan.

Předseda výboru Jan Vidím uvedl, že jeho členové by Bublanovu zprávu měli projednat 15. února.

Ministr vnitra zopakoval, že spekulace o nelegálnosti útvarů, jsou "zcela mimo realitu". V letech 1990 až 2001 bylo rozkazem ministrů vnitra zřízeno několik týmů. Bublan o jejich činnosti nic neuvedl. Většinou pracovaly asi dva roky.

"Zřizování týmů má výlučně charakter organizačního opatření, kterým mají být vytvořeny personální a materiální předpoklady k odhalování, objasňování a vyšetřování rozsáhlých a složitých případů trestné činnosti," stojí ve zprávě.

Mluvčí ministerstva vnitra Radka Kovářová doplnila, že práce týmu Mlýn svými poznatky pomohla ke stíhání několika policistů, kteří se podíleli na úniku informací.

Policisté z Mlýnu musí mlčet
Sněmovní branný výbor zatím nemůže členy policejního týmu Mlýn zpovídat. Bublan poslancům písemně vysvětlil, že bez souhlasu dozorujícího státního zástupce nelze zbavit členy Mlýnu mlčenlivosti.

Ve zprávě výboru ale Bublan podrobnosti o práci Mlýnu neuvedl. Napsal jen, že se zabýval čtyřmi trestními spisy, které podléhají utajení. Na dotaz poslanců, kdo, komu a jakou formou podával informace o činnosti Mlýnu, ministr vnitra napsal:

"Informace byly podávány dle pokynů zřizovatele týmu. V rámci trestního řízení v souladu s trestním řádem dozorovému státnímu zástupci. Ostatní cestou náměstka policejního prezidenta pro trestní řízení zřizovateli týmu."

Bublan zopakoval, že v lednu Mlýn zrušil. Minulou středu vznikl rozkazem ředitele policejního útvaru odhalování korupce a finanční kriminality jiný tým. Má se věnovat trestné činnosti související s korupcí, do níž mohou být zapojeni policisté.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video