Gross: Nedáme se vydírat lidovci

  • 303
Osm hodin jednali v noci na čtvrtek zástupci stran bývalé koalice o pokračování většinové vlády. Nad ránem předstoupili před novináře s dohodou, kterou předloží stranám. Během dne ale byla naděje v troskách. Nenecháme se lidovci vydírat, říká premiér a předseda ČSSD Stanislav Gross.

PŘÍLOHA: VLÁDNÍ KRIZE
jak jí rozumět ■ co bude

Proč jednání ztroskotalo?
Z našeho pohledu jednání neztroskotalo. My nadále trváme na tom, že já jako premiér odstoupím, pokud koaliční strany budou souhlasit s proevropskou vládou, která bude většinová a opřená o demokratické strany. KDU-ČSL ale nyní předvádí vydírání, které my nemůžeme akceptovat. Nemohou nám diktovat podmínky.

Ale lidovci dali najevo, že už žádné další ústupky dělat nebudou.
Zeptejte se někdy KDU-ČSL, proč je vždy vládnoucí stranou a proč její stranický sekretariát musí vždy rozhodovat o vládních věcech. Chceme této zemi nabídnout vládu, která bude od těchto sekretariátů trochu vzdálená. Co je na této naší nabídce nepřijatelného?

Proč jste ale v noci ze středy na čtvrtek s dohodou souhlasil?
My jsme naše partnery v noci upozorňovali, že obnovit koalici s někým, kdo nás před několika týdny podrazil, nebude snadné. Od KDU-ČSL šlo v podstatě o ultimátum, které bylo v ČSSD neobhajitelné. To, jak se chovají, není normální. Byli jsme vyjednávací tým a mí kolegové z ČSSD větší optimisté a věřili, že to v ČSSD prosadí.

Byl jste u jednacího stolu, vyšel jste před novináře, byl jste u prezidenta. Proč jste nikdy neřekl, že se vám tato dohoda nelíbí?
Já jsem pana prezidenta jasně informoval, že ten  návrh bude velmi obtížné v ČSSD obhájit. Já jsem nikdy neřekl, že to byl text dohody. Proto jsem také po noční schůzce neodpovídal na žádné dotazy. A nebyli jsme to my, kdo dával novinářům složení budoucí vlády. ČSSD udělala řadu ústupků. KDU-ČSL ani jediný.

Proč jste to neřekl nikdy dřív během čtvrtka?
Doufal jsem, že v průběhu dne KDU-ČSL vyšle nějaký pozitivní signál k dohodě. Mýlil jsem se.

Je dohoda ještě vůbec možná?
KDU-ČSL není strana, která si bude v této zemi diktovat. My dali na stůl jasnou nabídku. Jestli je pro někoho nepřijatelná, nic s tím neuděláme.

Razance vašich slov napovídá, že toto je krach jednání. Jak dlouho chcete ještě jednat?
KDU-ČSL musí jasně odpovědět, že nechce vládu složenou z odborníků. Pokud řeknou, že je to pro ně nepřijatelné, my s tím už nic dělat nebudeme.

Jak chcete dál vládnout?
To není neřešitelná věc. Vláda může normálně fungovat a rozhodovat.

Jak budete konkrétně postupovat?
V okamžiku, kdy se nedohodneme, pošlu prezidentovi návrh na odvolání těch členů vlády, kteří z ní chtějí odejít. Zároveň ovšem říkám, že nechci hledat silová řešení.

Co řeknete prezidentovi Klausovi, který chce, abyste v tu chvíli požádal Sněmovnu o důvěru?
My s prezidentem musíme jednat. Já věřím, že prezident nám bude v našem snažení nápomocen a ujme se své role.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video