Gross chce prošetřit roli politiků v kauze LTO

  • 36
Stanislav Gross požaduje prošetření eventuálních vazeb mezi českými politiky a podvodníky s lehkými topnými oleji. Vazby některých politiků nebo jejich manželek na obchodníky s LTO popisoval v dokumentu ČT Jiří Večeř, odsouzený na 12 let za zprostředkování vraždy jednoho z podnikatelů.

Večeř se rozhodl odkrýt veřejnosti pozadí obchodů s motorovou naftou, kterou podvodníci deklarovali jako topný olej s nižší daní. - více o dokumentu ČT zde

Při daňových podvodech přišel stát vinou nedokonalé legislativy nejméně o 60 miliard korun a následně stála kauza životy asi 17 lidí.

Odsouzený popsal, jak se jeho šéf Vratislav Kutal scházel s tehdejším ministrem financi Ivanem Kočárníkem. "Já jsem dohlížel na průběh schůzky," řekl Večeř.

Právě Kočárník odmítl v roce 1994 ve sněmovně návrh, aby pro LTO platila stejná sazba spotřební daně jako pro motorovou naftu. "Nikdy jsem se s tímto člověkem
nesešel," uvedl v rozhovoru pro ČT Kočárník.

Podle ČT podnikali obchodníci s LTO i s manželkami ministrů. Například žena bývalého ministra hospodářství Blanka Dybová pracovala pro českou pobočku firmy AWT, která s pohonnými hmotami obchodovala.

Premiér Gross chce podle televize o podezřelých kontaktech politiků mluvit s ministrem vnitra Františkem Bublanem.

"Tehdejší politická garnitura by za to měla nést odpovědnost minimálně morální. Pokud se prokáže, že někdo spáchal nějaký konkrétní trestný čin,... tak ještě je čas na to, abychom se tím mohli zabývat," řekl ČT.

V dokumentu Večeř také hovoří o korupci policistů. "Nikoho nebylo problém podplatit. Mnozí byli podílníky v mých firmách," prohlásil vězeň již dříve při předpremiéře dokumentu v mírovské věznici.

Nepředpokládá ale, že po odvysílání pořadu začnou další vyšetřování. "Řekl jsem o nich vyšetřovatelům už před mým odsouzením," řekl Večeř.

Večeř byl odsouzen za zprostředkování vraždy obchodníka s LTO Lubomíra Holého, který zemřel v roce 1995. K jeho odstranění dostal pokyn od vlivného šumperského podnikatele Milana Šišmy, který rovněž obchodoval s nezdaněnou naftou.

Večeř se nakonec sám udal a poskytl policii výpověď o olejářské mafii. Na jeho hlavu byla údajně vypsána odměna 50 milionů korun. Bývalého vojáka z povolání čeká v souvislosti s nájemnými vraždami v kauze LTO ještě jeden soud. - více o případu zde

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video