Miroslav Grebeníček prý rozsudek zatím nedostal, proto ho nechce komentovat.

Miroslav Grebeníček prý rozsudek zatím nedostal, proto ho nechce komentovat. | foto: David Port

Grebeníček se musí Šináglovi omluvit za „primitiva“, uznal napodruhé soud

  • 372
Případ narušení prvomájové oslavy komunistů na pražské Letné se po třech letech zřejmě blíží ke konci. Vrchní soud napodruhé nařídil bývalému předsedovi KSČM Miroslavu Grebeníčkovi, aby se omluvil protikomunistickému aktivistovi Janu Šináglovi. Toho veřejně nazval primitivem.

"Je tady nějaký primitiv, odveďte ho," pronesl Grebeníček z pódia 1. května 2005, když Šinágl hlasitě komentoval jeho projev ke shromážděným soudruhům a soudružkám.

Za to se musí podle rozhodnutí Vrchního soudu v Olomouci omluvit osobním dopisem a omluvu zveřejnit také ve dvou celostátních denících, sdělil Šináglův právní zástupce Tomáš Pecina.

Navíc má Grebeníček, který je dosud poslancem za KSČM, zaplatit náklady řízení ve výši téměř 30 tisíc korun.

"Proti rozsudku není přípustné dovolání, ledaže by dovolací soud dospěl k závěru, že napadené rozhodnutí má ve věci samé po právní stránce zásadní význam," uvedl předseda olomouckého senátu Jan Zavrtálek.

Rozsudek byl vydán 28. května, Krajský soud v Brně ho obdržel 1. července. "Rozsudkem Vrchního soudu v Olomouci pravomocně končí řízení o žalobě na ochranu osobnosti," uvedl advokát Pecina.

S rozhodnutím je prý spokojen. "Byť přišlo relativně dost pozdě po napadeném zásahu, kdy si už jen velmi málo lidí pamatuje, o co tehdy šlo," dodal.

Grebeníček prý rozsudek zatím nedostal. "Přiznám se, že o tom slyším poprvé, takže nejsem zasvěcen. Až obdržím výrok soudu v písemné podobě, seznámím se s ním a pak teprve budu reagovat."

Olomoucký vrchní soud se případem zabýval znovu poté, co mu Nejvyšší soud v únoru vrátil případ k projednání.

Původně se olomoučtí soudci domnívali, že Grebeníček jako tehdejší předseda komunistů řídil letenské shromáždění a hovořil za KSČM, nikoli jen sám za sebe. Šinágl prý proto měl žalovat stranu, a nikoli politika. Vrchní soud napoprvé zrušil rozhodnutí brněnského krajského soudu, který omluvu Šináglovi přiznal.

Ovšem podle Nejvyššího soudu byl tento výklad chybný a v Grebeníčkově případě šlo o takzvaný exces, za který zodpovídá sám.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video