Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hrdinného sokola nacisté předhodili psům. Jeho manželku zplynovali

  0:35
„Sbohem, bratři, vím, že jdu na smrt, ale nebojím se jí. Statečný muž umře jednou, jen zbabělci umírají stokrát. Umřu s klidem, protože vím, že naše oběti nebyly marné.“ To jsou poslední slova sokola Františka Pecháčka předtím, než ho dozorci mauthausenského lágru v únoru 1944 zavraždili. Život odvážného odbojáře skončil mimořádně bestiálním způsobem.
Slavnostní odhalení pomníku Františkovi Pecháčkovi k stému výročí vzniku...

Slavnostní odhalení pomníku Františkovi Pecháčkovi k stému výročí vzniku republiky | foto:  František Vlček, MAFRA

Vraťme se ale nejprve ještě o pět a půl roku nazpět v čase – do začátku července 1938. Přes třicet tisíc mužů vbíhá na plochu Masarykova státního stadionu na pražském Strahově. Tribuny bouří. 

Fotogalerie

Pak se rozezní první tóny sletové prostné Přísaha republice, jejímž autorem je právě František Pecháček. Hromadná cvičební sestava není jen ukázka fyzické zdatnosti, ale zejména mohutnou demonstrací odhodlání ubránit republiku vůči expanzi sousedního Německa. Ta v létě toho roku neobyčejně silně narostla. 

Dominantní vystoupení celého X. všesokolského sletu však chod dějin nezvrátí. Již za tři měsíce se o budoucnosti Československa rozhodne v Mnichově, do roka je torzo republiky obsazeno německými vojsky a napřesrok koncem léta oficiálně propuká nejhrozivější válka v lidských dějinách.

3 400 umučených

Tisíce sokolů se okamžitě zapojí do protinacistického odboje. A s nimi i významný sokolský cvičitel, účastník olympijských her a autor legendární sletové prostné František Pecháček. Je velitelem odbojové organizace Jindra, známé též jako „sokolská odbojová organizace OSVO“.

V bytě Pecháčkových na pražském Smíchově se ilegálně scházejí odbojáři a v určité době jsou mezi nimi i parašutisté Jan Kubiš a Jozef Gabčík – muži, kteří koncem května 1942 sprovodí ze světa zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. 

František Pecháček (1896-1944)

Němečtí okupanti běsní. Gestapo zatýká tisíce Čechů, mezi nimi i sokoly. Během let 1939 až 1945 skončí ve spárech okupantů na 12 tisíc členů Sokola. Více než 3 400 je popraveno či umučeno. Další tisíce jich položí život na bojištích druhé světové války. V Květnovém povstání roku 1945 pak padne téměř sedm stovek sokolů. 

František Pecháček

(1896-1944)

Byl aktivním sokolem. Po 1. světové válce vstoupil do československé armády. Dotáhl to na poddůstojníka a vedl školu pro výcvik tělesné zdatnosti.

Po odchodu z armády se věnoval výchově a vzdělávání sokolských cvičitelů. Podle pamětníků byl „krásný tělem a vznešený duchem“.

Jeho vypracované tělo se stalo předlohou umělcům. Například stál modelem výtvarníkovi Španielovi při návrhu svatováclavského dukátu.

Za protinacistickou odbojovou činnost byl německými okupanty zavražděn.

Záhy po Heydrichově smrti je při návštěvě svého bratra u Nové Paky zatčen František Pecháček. A s ním i jeho manželka Milka. Oba končí ve věznici na Karlově náměstí v Praze. 

Následují brutální výslechy. Milka je posléze propuštěna – pravděpodobně jen proto, aby ji gestapo sledovalo s cílem zjistit další členy skupiny. Manželé se už nikdy nesetkají. I když oba nakonec skončí v mauthausenském koncentračním táboře. 

Milka je totiž po nějaké době opět zatčena a transportována do lágru. Koncem ledna 1943 umírá v plynové komoře. Osmačtyřicetiletého Pecháčka si nacisté „nechávají na později“, protože patří k nejvýznamnějším sokolským vůdcům.

Začátkem února 1944 pak nastane nevyhnutelné. V Mauthausenu je zavražděn i on. Bestiálně. Dozorci na Pecháčka poštvou vycvičené psy, kteří jeho tělo zaživa roztrhají. Proč takové zvěrstvo? Jen tak. Pro kruté mauthausenské dozorce je to pouhá kratochvíle. V nacistických lágrech bohužel nijak výjimečná. 

30 letících sokolů

Po více než 74 letech se František Pecháček dočkal velkého pomníku. Od středy stojí v jeho rodné obci Záhornice na Nymbursku. „Snahou bylo připomenout jednu z největších postav našich novodobých dějin,“ říká Miroslav Jansta, předseda České unie sportu. Pomník tvoří třicet letících sokolů umístěných na tyčích a rozmístěných tak, aby připomínali státní vlajku.

 „Vzniká tak dojem sokolských cvičenců seřazených na značkách, což odkazuje na skladbu Františka Pecháčka při X. všesokolském sletu,“ doplňuje jeden z iniciátorů pomníku, Michal Doležel ze Sokola Brno I. 

Sokolové tak jako před osmdesáti lety zase symbolicky „vbíhají“ na plochu stadionu. Tribuny bouří. Dávají najevo, že jsou Češi připraveni a odhodláni bránit ohroženou republiku...

Vystoupí více než 10 tisíc sokolů

Program XVI. všesokolského sletu v Praze:

  • 1. července: Slet zahájí v Praze průvod až 13 tisíc sokolů. Na trasu vyrazí z Václavského náměstí v 10:00 a pokračuje přes Národní třídu, Smetanovo nábřeží, Pařížskou ulici na Staroměstské náměstí. Během následujícího týdne je připraveno několik akcí včetně pódiových vystoupení na Staroměstském a Malostranské náměstí, u vršovického OC Eden a v Tyršově domě.
  • 5. července: První vrchol sletu – hromadné skladby večerního představení (21.00–23.30) na stadionu Slavie v Edenu ve Vršovicích. 
  • 6. července: Závěr sletu – program hromadných skladeb a slavnostní zakončení na stadionu v Edenu. Začne ve 14:00 a skončí v 16:30.
  • Obsáhlejší program lze nalézt na webových stránkách slet.sokol.eu.
Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...