Šéf KSČM Vojtěch Filip navštívil premiéra Andreje Babiše na Úřadu vlády. (18....

Šéf KSČM Vojtěch Filip navštívil premiéra Andreje Babiše na Úřadu vlády. (18. listopadu 2020) | foto: Ladislav Křivan, MAFRA

Šéf KSČM jednal s Babišem, neslíbil mu hlasy pro prodloužení nouzového stavu

  • 48
Předseda KSČM Vojtěch Filip jednal s premiérem Andrejem Babišem. Komunisté zatím vládě neslibují hlasy pro prodloužení nouzového stavu. „Asi jsem ho úplně nepotěšil, protože jsem řekl, že klub o konečném stanovisku jedná, že úplně s tím nejsme smířeni,“ řekl po schůzce Filip k návrhu vlády, aby nouzový stav trval až do 20. prosince.

Filip premiéra navštívil den před hlasováním Sněmovny o prodloužení nouzového stavu a daňovém balíčku.

Komunisté ani vládní ČSSD nepodporují Babišův návrh, aby po zrušení superhrubé mzdy zaměstnanci odváděli daň příjmu 15 procent z hrubém mzdy a aby příjem nad 137 tisíc měsíčně byl zdaněn 23 procenty. Komunisté si také kladou podmínky pro podporu státního rozpočtu na příští rok. Požadují armádě vzít deset miliard z plánovaných výdajů.

Sněmovní výbor pro obranu ale ve středu odmítl škrty v armádním rozpočtu v příštím roce a podpořil vládou schválenou částku 85,4 miliardy korun.

Urvat armádě deset miliard? To je stop modernizaci, říká generál Šedivý

Vládě tak mohou chybět hlasy KSČM pro rozpočet a podporu pro rozpočet tak bude muset hledat jinde. Babiš škrt u rozpočtu armády odmítá. Podle něj armáda potřebuje moderní výbavu. 

„Navýšení schodku rozpočtu ze 320 miliard korun na 410 miliard korun si Česko nemůže dovolit,“ oponuje Babišovi šéf ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček. Kdyby prošel Babišův návrh, nejvíc si polepší lidé s příjmem nad 80 tisíc korun měsíčně. „Profitovat budou lidé s nejvyššími příjmy a banky,“ uvedl šéf ČSSD.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video