Festival oživuje prostory Hradu

  • 2
Praha - Pražský hrad hostí do prosince festival Struny podzimu. Jeho šestý ročník přináší tři kontrastní koncertní cykly, které se uskuteční v historických prostorách Starého královského paláce, Španělského sálu a Míčovny. "Prvopočátek akce lze vidět ve změně společenských poměrů v roce 1989 a v následné koncepci prezidenta Václava Havla otevírání Pražského hradu veřejnosti," řekli v on-line rozhovoru organizátoři festivalu - kurátor hudebního oddělení Pražského hradu Martin Pechanec a Marek Vrabec z agentury Impresário.Odpovědi organizátorů najdete ZDE.

Martin Pechanec se narodil v roce 1970 ve Zlíně. Po studiích hry na vilolu na konzervatoři v Kroměříži studoval v letech 1994 až 1998 hudební management na pražské HAMU. Patří mezi externí spolupracovníky festivalu Pražské jaro a od roku 1995 je kurátorem hudebního oddělení Správy pražského hradu. Mezi stěžejní projekty oddělení pak patří právě probíhající Struny podzimu.

Třicetiletý Marek Vrabec se narodil v Praze. Absolvoval studium bicích nástrojů na konzervatoři a v roce 1998 také studium hudebního managementu na AMU. Již za studií pracoval jako zahraniční manažer Pragokoncertu. Od roku 1995 stojí v čele umělecké agentury Impresario, která se věnuje mezinárodní agentáži a působí také jako producent nahrávek a koncertních i scénických projektů.

STRUNY PODZIMU

Zvláštní příloha festivalu

Soutěž o vstupenky

Tento tandem od roku 1996 organizuje hudební program Správy Pražského hradu. Na základě jejich spolupráce vznikají zdejší kmenové projekty - Dubnové recitály ve Španělském sále věnované vždy významné osobnosti světové koncertní scény jako symbolické otevření nové sezóny, koncertní cyklus Struny podzimu, spoluprácují i na organizaci festivalu Respect.

Struny znějí na Hradě
Festival Struny podzimu nabízí posluchačům několik tématických řad. V řadě pojmenované Crossover figurují programy od klasického komorního tria (ve složení Ludmila Peterková, Gabriela Demeterová a Markéta Cibulková) přes autentickou interpretaci barokní hudby v podání estonského ansámblu Tallin Barok až po hudbu Blízkého východu, kterou zahraje izraelský soubor Shesh-Besh.

Tradičněji koncipovaná řada klasické hudby chce především představit některé zajímavé interprety a soubory, například Filipínskou filharmonii. Ta vystoupí 31. října ve Španělském sále a vedle zavedených autorů, jako jsou Liszt nebo Mozart, uvede i skladby autorů své země. Ozvláštněním letošního ročníku, jehož akce se tradičně uskuteční v různých prostorách Pražského hradu, bude podle kurátora Martina Pechance tematická série nazvaná Improvizace, která je - podobně jako řada Crossover - orientovaná převážně na mladé posluchače.

"Improvizace se chopí nejen hudebníci, od kterých to víceméně očekáváme, ale třeba i pianista s kariérou klasického koncertního umělce formátu Fazila Saye," upřesnil Pechanec. Právě Fazil Say, rodák z Ankary, v posledních letech slaví ve světě nemalé úspěchy. Vystoupí 2. prosince ve Španělském sále, přičemž improvizaci bude věnovaná druhá polovina večera; v první části zazní skladby Johanna Sebastiana Bacha a Franze Liszta. Na dalších koncertech této řady se objeví například brněnský pianista Zdeněk Král s K+K Bandem anebo multiinstrumentalista Alan Vitouš, který ke spolupráci na projektu Má vlast - Happening na rozloučenou přizval vedle zpěvačky Edity Adlerové také výtvarníka Milana Knížáka.

Hosty iDNES jsou organizátoři festivalu Struny podzimu - kurátor hudebního oddělení Pražského hradu Martin Pechanec (vpravo), Marek Vrabec z agentury Impresário a Dana Macháčková ze Správy Pražského hradu. (17. října 2001)

Se čtenáři iDNES si povídají organizátoři festivalu Struny podzimu - kurátor hudebního oddělení Pražského hradu Martin Pechanec (vpravo), Marek Vrabec z agentury Impresário a Dana Macháčková ze Správy Pražského hradu. (17. října 2001)

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video