Diskuze

Pět skvostů baroka je na spadnutí, zachránit je chce mladý farář

Barokní kostely Broumovska jsou skvostem architektury, jenže chátrají. Do pěti z nich zatéká, potřebují nové střechy, opravy krovů i fasád. O jejich záchranu se chce pokusit nepočetná farnost s mladým farářem.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JK

Jsem zedník  otcem se už léta zapojujeme  a  udržujeme náš  kostel v Bezděkově nad Metují oprava oken,oprava malby, venkovní plechování, oprava zvonice,rád nabízím svoje  služby i na opravu dalších Broumovských kostelů stačí jen nábídnout pomocnou ruku je potřeba památky zachránít

1 0
možnosti
Foto

Zase ti " zatracení komunisti." 23 let od  "revoluce" a komunisti  dále nechávají církevní památky chátrat. To ani ty "restituce" nepomohou. ;-)

0 0
možnosti

V75a87š73e96k 70Ř98í51h29a

11. 11. 2012 19:19

1.Kostel byl je a vždy bude vizitkou obce a lidí uvnitř. Skoro v každé vsi se najde pokrývač tesař atd. A to nemluvím o nemalém množství lesů. které většinou vsi mají. 2. Je možná dobré uvědomit si že Dientzhoferů kostely se v čechách díky kultu jezuitů stavěly jak baťa cvičky a jen v Klatovském okrese lze napočítat asi 15 kostelů s tímto autorstvím. Proto to není zas až tak velká památka. 3. Hodně záleží na faráři samotném a na farnosti ve které je. Např u nás byl jeden farář který sám se svými farníky vymysleli druh lešení díky kterému opravili pokrití na 25% kostelů na které se nedostali dotace. A Vše bylo opraveno v letech 60-85 tedy v době nejtvrdšího komunismu.

Prostě ne na všechno musí být dotace. Ostatně diagnoza dřevomorka na krovu je jasná. Zbourat spálit a znova. Jakékoli jiné postřiky budou buď neúčinné nebo dražší než postavit celou napadenou část znova. Dřevomorka má až 10x větší podhoubí než co je velikost jejích plodnic. A to nemluvím o zdech.

4 1
možnosti
AL

Srandovní bylo, když trapisti v západních Čechách stavěli klášter a v podstatě zachránili ruinu barokních objektů před úplným zničením, tak od památkářů dostali pokutu 50tis. za to, že se od schváleného rozměru oken odchýlili asi o 10 centimetrů. ;-DSláva našim skvělým památkářům bránícím nezaměnitelné kultruní boatství před rozkradením cizáky!;-D

2 1
možnosti
FT

Diky autorovi za pekny clanek! :-)

A mistni farnosti a knezi nezbyva nez drzet palce a modlit se, aby se s Bozi pomoci tahle dobra vec podarila ;-)

14 1
možnosti
JK

J29a33n 32K90u74l97i71š96e76k

11. 11. 2012 21:01

Pochybyji, kde by na to nvycaroval penize. Katoliku je hrozne malo, myslim asi 8 procent naroda, sami rikaji, ze ty kostely nepotrebuji a vlada ted v je v situaci, ze nema chut ci moznost davat penize na zachranu kulturnich pamatek

0 1
možnosti
JK

J93a65n 29K42u66l94i12š16e83k

11. 11. 2012 18:04

Vzdyt se to v pohranici resilo buldozerem. To je divne, ze tyto kostely jeste zustaly. asi proto, ze nebyly v pohranicnim pasmu Pokud vim, tak ve vojenskem pasmu snad nezustal zadny, mam kamarada, ,ktery se kdysi zabyval zachranou alespon tech nejstarsich pamatek, tak chtel zachranit u vojaku skoro 900 let stary kostelik. Kdyz mu tam povolili vstup podruhe, tak uz z neho nasel jenom schody.

3 3
možnosti
Foto

Církev má peněz jako šlupek, navíc se teď církevní kasička nejspíš i nafoukne, tak kde je problém?

9 20
možnosti

Je vidět, že o církvích máte opravdu hodně přehnané představy :-)

13 3
možnosti
JH

J95a82n 17H89l83e64d26í26k

11. 11. 2012 16:10

těchto polozborů je cca 5 tisíc,, a komunisté si je chtějí ponechat,, nic církvím nevracet, milují radějí hory sutin a spáleniště, odraz stavu jejich citu

8 5
možnosti
MH

Milá vládo, vezmi mé daně z pokladny pro vaše platy a dej je na opravu těchto kostelů. Děkuji.

2 0
možnosti
MM

Komouši s Benešem vyhnali elitu žijící  Čechách, která měla k těmto památkám vztah, tak to holt padá na hlavu. Kostel, který neslouží by měl být zbořen nebo ponechán osudu. Dělo se to tak stovky let.

7 5
možnosti
OH

Asi se vám pletou významy jako elita a jelita když házíte do stejného pytle Beneše a bolševiky. Co dělala jelita a elita současné doby, měla na to více než dvacet let to napravit?(bolševici na to měli 40 let, ti hodní, skvělí a dokonalí ale prodrbali už 20let trháním si na kusy toho co zbylo).

Ono mimochodem hlavně současná doba říká - co se neužívá, není třeba a zbouráme to a prodáme výhodně developerům.

Tolik k vyšemu nadšení současnou dobou a opovržením "příšernou" minulostí.

5 0
možnosti