Historik Zdeněk Hazdra

Historik Zdeněk Hazdra | foto: ÚSTR, Profimedia.cz

Exředitel ústavu pro totalitu Hazdra instituci opouští, nevěří novému vedení

  • 8
Z Ústavu pro studium totalitních režimů odchází jeho bývalý ředitel Zdeněk Hazdra. "Nechovám důvěru ke stávajícímu vedení a především lidem, kterými se pan ředitel obklopil," sdělil iDNES.cz. V čele ÚSTR nyní stojí někdejší mluvčí České biskupské konference Daniel Herman.

Podle ČTK už Hazdra má několik pracovních nabídek v oboru i mimo něj a rozhodne se tento měsíc. Konkrétní ale být nyní nechce.

Hazdra ústav vedl několik měsíců po odvolaném Jiřím Pernesovi. Nyní jej opouští, neboť mu vadí návrat některých lidí. Do sekretariátu například ředitel Herman přijal Patrika Košického, kterého Pernes sesadil z funkce šéfa kanceláře ředitele. S nastaveným kurzem se prý Hazdra nemůže identifikovat (čtěte více o návratu některých lidí).

Hazdra měl nabídku vrátit se na místo vedoucího oddělení zkoumání doby nesvobody. "Za normálních okolností bych místo přijal rád a vrátil se k rozdělané práci," dodal pro ČTK.

Herman je letos třetím ředitelem ÚSTR. Žáčkův nástupce Pernes čelil kritice za to, že před svým zvolením neinformoval o tom, že za socialismu navštěvoval Večerní univerzitu marxismu-leninismu. Výtky na něho dopadly i kvůli údajnému plagiátorství. Pernes byl nakonec po krátké době ve funkci odvolán (o jeho odvolání čtěte zde).

Kritice čelil i Hazdra, jenž byl chápán za dočasného ředitele a pokračoval v Pernesem zahájených krocích. Radě ÚSTR vadilo, že odvolal ředitele Archivu bezpečnostních složek Ladislava Bukovszkého, připomněla ČTK.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video