Odsouzený exposlanec ČSSD Petr Wolf

Odsouzený exposlanec ČSSD Petr Wolf | foto: Petr Janeček, MAFRA

Deset let na útěku. Odsouzený exposlanec Wolf se skrývá v Paraguayi

  • 152
Před deseti lety, 25. ledna 2013, bylo vyhlášeno pátrání po exposlanci ČSSD Petrovi Wolfovi, který byl odsouzen za dotační podvod. Wolf předtím neúspěšně požádal o odložení výkonu trestu a do vězení nenastoupil. V roce 2019 policisté zveřejnili, že Wolfa vypátrali v jihoamerické Paraguayi, se kterou ale nemá Česká republika příslušnou smlouvu o spolupráci.

Wolfa v roce 2012 uznal ostravský soud vinným z toho, že podvedl ministerstvo životního prostředí, od něhož dostal dotace na základě nepřesných a lživých informací. Na dva projekty spolu s manželkou v letech 2005 až 2007 čerpal 11 milionů korun.

Část peněz použil na hrazení vlastních nákladů, projekty navíc byly zkopírovány z internetu. Wolfovi za to soud uložil pět let vězení a pokutu milion korun. Vrchní soud v Olomouci trest Wolfovi zpřísnil na šest let a pokutu pět milionů korun.

Petr Wolf v databázi hledaných osob Policie ČR

V únoru 2013 byl na Wolfa vydán evropský zatykač a v dubnu pak i mezinárodní. K tříletému podmínečnému trestu a pokutě milion korun byla odsouzena i Wolfova manželka. Peněžitý trest s manželkou uhradili ve splátkách. Peníze přicházely na účet soudu i v době, kdy už byl na útěku. Platila je uprchlíkova manželka.

Koronavirus hraje pro uprchlého politika Wolfa. Česko o něj marně žádá

Wolf si již před vyhlášením pátrání stěžoval na údajné porušení práva na spravedlivý proces. Ústavní soud ale jeho stížnost zamítl, politik neuspěl ani se žádostí o milost – žádost, kterou podal Wolfův příbuzný, zamítlo ministerstvo spravedlnosti.

V červnu 2015 sdělil Wolf televizi Prima, že z vězení by se nemohl efektivně bránit. Televize s ním pořídila rozhovor prostřednictvím tabletu, Wolf měl velké sluneční brýle a plnovous.

V lednu 2018 server Novinky.cz uvedl, že Wolf podle policie zanechal poslední stopu v Jižní Americe a v roce 2019 policisté zveřejnili, že Wolfa vypátrali v jihoamerické Paraguayi. Tamní policisté však zatím nepřistoupili k jeho zadržení. Od té doby k jeho pobytu nic oficiálního neuvedli.

„Pátrají všemi možnými prostředky. Je ale obtížné najít někoho, kdo má dostatečné prostředky. Navíc v zemi, se kterou nemá Česká republika uzavřenou smlouvu a spolupráci,“ řekl nedávno soudce Krajského soudu v Ostravě Miroslav Mucha, který Wolfa poslal do vězení.

Další Vánoce na útěku před justicí. Na které uprchlé Čechy policie nemůže

Wolf byl v roce 2006 zvolený za ČSSD do Poslanecké sněmovny. Později ze strany odešel a příležitostně hlasoval s tehdejší vládní koalicí premiéra Mirka Topolánka z ODS. Poslancem byl do roku 2010. Již v říjnu 2009 policie požádala Sněmovnu, aby Wolfa vydala ke stíhání kvůli podezření z úvěrového podvodu a porušování autorských práv.

V listopadu téhož roku dolní komora Wolfa vydala a policie zahájila jeho trestní stíhání. Obviněn byl v únoru 2010. Za maření výkonu úředního rozhodnutí mu k původnímu trestu nyní hrozí další dvouletý trest.

Wolf v roce 2008 tvrdil, že mu za podporu ODS hrozí anonym smrtí:

22. října 2008

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video