Vesnička Malé Březno chce od Mostu necelých 44 milionů jako úhrady těžařů za využívání dobývacích ploch na jejím katastru. Ilustrační foto.

Vesnička Malé Březno chce od Mostu necelých 44 milionů jako úhrady těžařů za využívání dobývacích ploch na jejím katastru. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Exekutoři obstavili Mostu magistrát kvůli sporným milionům

  • 11
Exekutoři obstavili část majetku města Most. Nesmí nakládat s budovou magistrátu a knihovny. O exekuci požádala vesnička Malé Březno, která leží asi deset kilometrů od Mostu. Chce po něm totiž téměř 44 milionů korun jako úhrady těžařů za využívání dobývacích ploch na jejím katastru, které místo ní získal právě Most.
Exekuční příkaz značně znesnadňuje případný prodej městského majetku, ale i čerpání dotací.

"Upozornili jsme na neoprávněnou platbu báňský úřad i město. Po roce a půl, kdy jsme měli pocit, že se někdo nejspíš snaží dotlačit celou kauzu k promlčecí lhůtě, se zastupitelstvo usneslo najmout si advokátní kancelář. Její představitelé slíbili, že nás budou zastupovat plně k našemu zájmu získat to, co nám ze zákona náleží. Jakou formu zvolili, nemohu komentovat. Nejsem právník," vysvětlil Radim Novák, starosta Malého Března.

Obec vymáhá na Mostě přesně částku 43 983 006 korun. V letech 1991 až 2003 je městu vyplácel Obvodní báňský úřad, měl je ale posílat právě do Malého Března. Šlo totiž o těžbu na jeho katastru.

Situace s nesprávným odvodem peněz se řeší od roku 2004. Loni báňský úřad dokonce žádal město Most o to, aby mu peníze vrátilo. Vedení města to ale odmítlo.

"Obvodní báňský úřad v Mostě opakovaně vyzval město Most, aby částku, která mu byla vyplacena neoprávněně a podle ověřené dokumentace přísluší obci Malé Březno, vrátil na účet úřadu. Protože Most toto dobrovolně plnit odmítl, podal úřad u Okresního soudu v Mostě návrh na vydání této částky formou platebního rozkazu. Most proti tomu podal odpor," sdělil Josef Suldovský, mluvčí Českého báňského úřadu. Věc podle něj čeká na další soudní projednání.

Mezi tím ale nelenili právní zástupci Malého Března a poslali na Most exekutory. Vedení města to považuje za nezákonné.

"Proti exekuci jsme se odvolali ke krajskému úřadu. Předpokládáme, že se celá záležitost vyřeší v nejbližších dnech, budeme s exekutorem jednat. Chod města však není nijak narušen. Prodej obstavených budov pochopitelně město nemělo v úmyslu," uvedl mostecký primátor Vlastimil Vozka.
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video