ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

Češi jsou oproti loňsku skeptičtější k budoucnosti EU, nechtějí ani euro

  • 134
Češi jsou proti loňsku skeptičtější k budoucnosti Evropské unie, naopak o trochu lépe se staví k přijetí eura namísto koruny, proti se však dál staví téměř sedm lidí z deseti. V rámci každoročního šetření Naše společnost to zjistilo Centrum pro výzkum veřejného mínění. Téměř polovina Čechů si také myslí, že by se integrace EU neměla už dále prohlubovat, ani posilovat.

Oproti loňskému roku mezi Čechy přibylo skeptiků k projektu sjednocené Evropy. Důvěru v něj má 41 procent lidí, naopak necelá polovina v jeho budoucnost nevěří, a to 47 procent. 

Důvěra Čechů v budoucnost evropského projektu v průzkumu CVVM od letošního roku po rok 2016 a 2012.

„Větší skepsi směrem k budoucnosti sjednocené Evropy najdeme zejména u mužů, než u žen (50:45), lidí starších 45 let, občanů se středním vzděláním bez maturity, důchodců, lidí pracujících v dělnických profesích nebo dotázaných, kteří označili svoji životní úroveň za špatnou nebo lidí nespokojených s politickou situací a se svým životem,“ píše v tiskové zprávě Radka Hanzlová z CVVM.

Téměř polovina Čechů (49 procent) si myslí, že úroveň integrace EU by do budoucna měla zůstat na stávající úrovni. Ve zbytku společnosti převládá mínění ve prospěch oslabení integrace EU nad jejím posilováním 23 ku 17 procenty.

Podobný názor panuje ve společnosti i ohledně míry zapojení České republiky do EU, nejvíce dotázaných (46 procent) je pro zachování stávající míry zapojení, názory ve prospěch posílení či oslabení jsou vyrovnané (23 procent pro obě strany).

Euro místo koruny

Zavedení eura jako českého platidla namísto koruny odmítá většina Čechů. 

Ekonomika EU v létě rekordně spadla. Černé scénáře se ale nenaplnily

Odpůrců sice mírně ubylo, přesto je proti jeho zavedení přibližně sedm z deseti Čechů (69 procent). Přičemž 43 procent dotazovaných s jeho zavedením „rozhodně nesouhlasí“, dalších 26 procent „spíše nesouhlasí“. Pro nahrazení koruny eurem je jednoznačně jen 6 procent lidí, dalších 13 procent „spíše souhlasí“. Sedm procent neví, nebo na otázku nemá nemá názor.

„Podpora eura klesá s rostoucím věkem. K odpůrcům eura se častěji řadí starší 45 let, respondenti, kteří současnou ekonomickou situaci hodnotí jako špatnou, důchodci, lidé hlásící se jednoznačně k levici a obecně lidé, kteří zastávají euroskeptické postoje,“ popisuje výsledky průzkumu Hanzlová.

Jak se Češi staví k přijetí eura ve srovnání každoročního dotazování CVVM za posledních 20 let.

„Mezi zastánce eura patří statisticky významně častěji mladí lidé do 29 let, absolventi vysokých škol, studenti, vysoce kvalifikovaní odborní nebo vedoucí pracovníci nebo dotázaní, kteří životní úroveň své domácnosti a ekonomickou situaci v ČR hodnotí jako dobrou a lidé hlásící se k pravici,“ doplňuje Hanzlová.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video