televize, DVB T2, ilustrace | foto: MF DNES

V Praze a středních Čechách „zhasly“ obrazovky, začalo vypínání DVB-T

  • 180
V Česku v noci ze středy na čtvrtek začalo vypínání televizního vysílání v dosavadním standardu DVB-T. Přechod na nový standard DVB-T2 se dotkl nejprve lidí v Praze a středních Čechách, kterým po vypnutí DVB-T vysílačů na Žižkově a Cukráku „zhasly“ programy České televize. Lidé, kteří chtějí dál přijímat pozemní televizní signál, musejí přeladit na DVB-T2.

K vypnutí prvních vysílačů DVB-T došlo minutu před půlnocí na čtvrtek. Aby mohli lidé dál přijímat „vypnuté“ programy, si musí pořídit nový set top box nebo televizi umožňující příjem DVB-T2 a naladit si kanál 26 namísto dosavadního kanálu 53. Komerční stanice v Praze a okolí vypnou vysílání v DVB-T během ledna.

Přechod na DVB-T2 souvisí s nutností uvolnit část televizního pásma rychlým mobilním sítím. Telefonní operátoři v něm budou provozovat datové sítě páté generace pro vysokorychlostní mobilní internet. Diváci zase získají možnost příjmu televizních programů v HD kvalitě. Celý přechod by měl být dokončen do poloviny příštího roku. Televizní signál z pozemních vysílačů využívá asi 60 procent domácností. Zbytek dává přednost kabelové televizi, satelitu nebo televizi přenášené po internetu.

Komerční stanice, jako je Prima, Nova, Barrandov a další, přestanou v dosavadním standardu DVB-T vysílat ze Žižkova k 8. lednu. Jejich vysílání z Cukráku skončí 15. ledna. Už jen v DVB-T2 začnou šířit signál v lednu i další vysílače pro Středočeský kraj a také pro Královéhradecký a Ústecký kraj. V únoru budou následovat vysílače pro Plzeňský, Karlovarský a Liberecký kraj.

Podle průzkumu ministerstva průmyslu a obchodu je na přechod připraveno zhruba 60 procent domácností. Zbytek jej bude buď řešit na poslední chvíli, nebo přechází na jiný způsob příjmu signálu. O přechodu k placené kabelové, satelitní nebo internetové službě uvažují asi dvě procenta uživatelů DVB-T, zjistil nedávný průzkum Českých Radiokomunikací.

Jak jste připraveni na přechod na televizní vysílání ve formátu DVB-T2?

celkem hlasů: 1297

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 čtvrtek 5. prosince 2019. Anketa je uzavřena.

Přechod na DVB-T2 neřeším a řešit nebudu
Přechod na DVB-T2 neřeším a řešit nebudu 554
Mám televizi s tunerem DVB-T2
Mám televizi s tunerem DVB-T2 363
Mám nový set-top-box
Mám nový set-top-box 224
Na přechod na DVB-T2 se teprve chystám
Na přechod na DVB-T2 se teprve chystám 156

Prodejci hlásí kvůli přechodu na DVB-T2 v porovnání s loňským rokem několikanásobné nárůsty prodejů televizí a set top boxů. Přestože většina diváků o změně vysílání ví, nechávají výměnu přístroje na poslední chvíli. Některé typy levnějších set top boxů jsou proto vyprodané. Za pořízení nových televizorů nebo set top boxů lidé v České republice zaplatí celkem téměř půl miliardy korun, vyplývá ze studie, kterou pro ministerstvo průmyslu a obchodu zpracovala společnost Arthur D. Little.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video