ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: MAFRA

Lidé důvěřují policii nejvíce za posledních 25 let, ukázal průzkum CVVM

  • 4
Z institucí veřejného života Češi i nadále nejvíc důvěřují policii a armádě. Naopak nejméně lidé důvěřuje politickým stranám a hnutím a církvi. Klesá i důvěra v tištěná média, rádia a televizi. Vyplývá to ze zářijového průzkumu Centra pro výzkum veřejné mínění.

Oproti březnovému průzkumu si nejvíce pohoršilo rádio, televize, tisk, odbory a neziskové organizace.

Armáda a policie si udržují čelní pozice již několik let, poslední dva roky důvěra v obě instituce mírně roste. Policistům nyní věří 70 procent z dotázaných, což je nejvíce od roku 1994, kdy CVVM začalo průzkum dělat. Vojákům věří o jedno procent lidí méně, tedy 69 procent, což je druhý nejlepší výsledek za dobu měření.

GRAF:Vývoj důvěry armádě, policii, soudům (v %)

Výraznější převaha důvěry nad nedůvěrou je patrná ještě u soudů, které se těší důvěře 58 procent oslovených, a bank s důvěrou 54 procent veřejnosti. Důvěra veřejnosti k soudům je v současnosti druhá nejvyšší od roku 1994, shodnou hodnotu zaznamenalo CVVM i v listopadu 2018. Nejvíce lidí - 61 procent - věřilo soudům v září 2014.

Na druhém konci žebříku jsou politické strany a hnutí, kterým věří 26 procent lidí, a církve s důvěryhodností 24 procent.

GRAF:Vývoj důvěry médiím, odborům, církvím (v %)

Oproti březnu si výrazněji pohoršila média. „Aktuální šetření ze září 2019 ukázalo na podobný vývoj jako v minulých dvou letech, kdy se pravidelně střídají nárůsty a poklesy důvěry jednotlivým typům médií. Důvěra médiím je silně ovlivněna současným děním ve společnosti, a proto dochází k těmto výkyvům, které však nemají dlouhého trvání,“ uvedli analytici CVVM.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video