Drogová mafie mění styl práce

  • 61
Ilegální obchod s drogami se loni změnil. Nezvýšil se sice dramaticky počet narkomanů, a nevzrostla ani cena drog. Ovšem zvyky drogové mafie berou za své. Jak vyplývá z výroční zprávy Národní protidrogové centrály, dealeři vymýšlejí stále složitější a utajenější způsoby prodeje.

Příklad: už dříve obchodníci s drogami měnili po čase předplacené karty v mobilech, aby je kriminalisté nemohli odposlouchávat.  "Nyní ji dealeři nahrazují i několikrát týdně," tvrdí policejní specialisté na boj s drogami.

A co víc - prodejci vyměňují nejen karty, nýbrž celé mobily, protože si uvědomili, že je dnes možné sledovat i jejich přístroj. I proto si stále častěji dealeři domlouvají schůzky se zákazníky přes telefonní budky (hovor se uskutečňuje v předem dohodnutý čas).

Prodejci z arabských komunit pak nabízejí drogy v autech z půjčoven nebo za chůze v přeplněné ulici. "Předání drog a peněz se odehraje během několika vteřin," upozorňuje zpráva.

Cizinci, kteří se v narkobyznysu angažují, podle policistů našli také jednoduchý způsob, jak nelegálně vydělané peníze převést domů - využívají poboček Western Union, jejichž prostřednictvím mohou rychle doručit i velké sumy kamkoli na světě.

V roce 2002 přibylo také experimentátorů, kteří zkoušeli těkavé látky. Policisté uvádějí afrodiziaka a plyn do zapalovačů. "Je to ale jen móda," komentuje tento trend Ivan Douda z Drop In.

Pro drogový hit si chodí do sexshopu
V prodejnách s erotickým zbožím jdou na dračku. Pornokazety či sexuální pomůcky? Nikoli, afrodiziakum. O povzbuzení potence však kupujícím většinou nejde.

Nenápadná malá lahvička, kterou si lidé experimentující s drogami chodí kupovat legálně do sexshopů. Oficiálně se jmenuje Poppers a prodává se jako afrodiziakum. Na drogové scéně je známa jako Zlatá voda, Zdvihák nebo Povzbuzovač.

Podle výroční zprávy Národní protidrogové centrály je to jedna z novinek, která se loni v Česku objevila a získala si oblibu především u mladých. "Narůstají případy experimentování s těkavými látkami, například nitridy, prodávanými v sexshopech pod obchodním názvem Poppers," píše se v dokumentu.

Přípravek si může koupit každý, komu je víc než osmnáct let a má v kapse víc než tři stokoruny. "Nevím, jestli si je u nás kupují zrovna narkomani, každopádně je neužívají tak, jak se píše v návodu," říká prodavač v sexshopu Rial v Praze 6 Martin Braun.

Lahvička se má totiž otevřít a nechat samovolně vypařovat v místnosti. "Oni si ale ucpou jednu nosní dírku a druhou silně natahují. Tuhle mi dva kluci říkali, že je to herda, jako když si šlehnou," popisuje Braun.

Účinky při zneužívání popisuje jeden z dovozců látky takto: "Během chvilky se dostaví pocit tepla, které se rozlévá po těle, rychleji se rozbuší srdce a na celém těle máte pocit zvýšeného vnímání dotyku. U někoho vzniká pocit, jako by létal, jinému se začnou dělat mžitky před očima."

Experti upozorňují, že vysoce hořlavé afrodiziakum, jež obsahuje nitráty užívané kardiaky, může i ublížit - zejména pokud se užívá současně s kokainem, pervitinem či extází.

"Původním účelem těchto ampulek s nitrátem je léčba srdeční slabosti, ale už od šedesátých let se to používalo jako afrodiziakum. Pro lidi s nemocným srdcem je to docela riskantní záležitost," varuje Tomáš Zábranský, výzkumný spolupracovník Národního monitorovacího střediska pro drogy.

Zároveň si myslí, že jde o módní vlnu, která brzy opadne. Souhlasně přikyvuje i Ivan Douda z organizace Drop-In: "Není to žádná velká hrozba. S plyny se experimentuje různě. Ale Poppers, pokud vím, tak rozšířené není. Je za tím touha po experimentu. Před lety se s tím experimentovalo v Americe, a tak ta vlna jde po světě."

Jak uvedl jeden z detektivů Národní protidrogové centrály, uživatelé jsou mladí lidé mezi dvaceti až třiceti lety, kteří látku zkoušejí především na tanečních párty. Nejde přitom o jedinou novou drogu, s níž loni začali lidé v Česku experimentovat. Kromě plynu ze zapalovačů, jímž se předávkoval čtrnáctiletý chlapec z Prahy, byla hitem na severu Moravy takzvaná Gaba neboli tekutá extáze.

"Jako výchozí surovina jsou různé druhy čistidel, z nichž se během dvaceti minut i v domácích podmínkách vyrobí Gaba. Distribuuje se ve víčkách od plastových láhví a v ostravských klubech se jedna dávka prodává za sto korun," píše se ve zprávě protidrogové centrály. Nejvíce narkomanů však stále užívá pervitin a heroin.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video