Ivan Douda, jeden ze zakladatelů a supervizor Drop In

Ivan Douda, jeden ze zakladatelů a supervizor Drop In | foto: Josef Vostárek, MF DNES

Douda: Legalizovat heroin? Příliš komplikované, leda rozumně regulovat

  • 170
Podle psychologa Ivana Doudy je legalizace tvrdých drog zatím jen v hlavách státníků, kteří vydali rezoluci o změně boje proti drogám. Navrhuje spíše účinně regulovat distribuci a registraci uživatelů drog. Sdělil také, že ve výskytu HIV jsme oproti srovnatelným zemím na výborné úrovni.

"U tvrdých drog se nedá mluvit o legalizaci, spíš o o účinné regulaci. Distribuce např. heroinu závislým je historicky vyzkoušena v Anglii, Švýcarsku. Nás to zřejmě čeká," uvedl v chatu se čtenáři expert na drogovou problematiku Ivan Douda.

Legalizace některých drog, odklon od represí. A naopak rozvoj drogové prevence a dekriminalizace uživatelů drog. Asi tak se dá shrnout rezoluce, kterou zveřejnili politici, bývalí státníci a osobnosti jako například držitel Nobelovy ceny míru a exšéf OSN Kofi Annan nebo někdejší generální tajemník NATO Javier Solana. (více čtěte zde)

Podle Ivana Doudy je to jasný důkaz toho, že prestižní politici danou problematiku i řešení znají, ale mají státem nebo institucemi svázané ruce. "Pravdu mohou říci až v době, kdy se dostanou ze závislosti státu nebo své funkce," uvedl.

Čtenáři se ptali, jaký bude mít podle Doudy vydaný dokument účinek na konkrétní země a jejich přístup. "Nějaký dopad to mít bude - ovšem změny půjdou zřejmě pomalu," odpověděl Douda. Podle něj je ve hře je příliš mnoho politických, mocenských a finančních zájmů.

Douda osobně považuje válku proti drogám za extrémně drahou a neúčinnou, ba dokonce kontraproduktivní. Dobrý příklad lze podle něj nalézt například v Jižní Americe, kde se z boje proti drogám stala otevřená válka.

Psycholog Ivan Douda odpovídal na dotazy čtenářů

Odpovědi na vaše otázky naleznete zde

Ivan Douda s doktorem Jiřím Preslem založili Drop In na konci roku 1991. Hlavním pilířem nadace je snižování rizik spojených s drogovou problematikou. Prioritou je také prevence přenosu infekce HIV mezi osobami, které si drogy aplikují nitrožilně. Další hlavní funkcí je ambulantní léčba a rozlišení jednotlivých typů uživatelů drog, ale také osvětová činnost a vzdělávání. 

Zástupci Drop In se přiklánějí k dekriminalizaci užívání marihuany a hašiše.

Nadace navázala na zaniklé Středisko drogových závislostí Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, kde Douda s Preslem řadu let pracovali.

Douda působí i v pražské protidrogové komisi.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video