Členové takzvané Národní domobrany během setkání Zemanovců v Praze na Letné (17. listopadu 2016) | foto: Petr Topič, MAFRA

Vláda podpořila návrh zákona, který má zatrhnout organizování domobrany

  • 177
Ministři podpořili zákon, který zakáže zakládání a organizování paramilitárních ozbrojených skupin k prosazování politických nebo ideologických cílů, tedy organizování domobrany. Zákon společně předložili poslanci napříč stranami, včetně ministra vnitra Jana Hamáčka z ČSSD.

Zákaz paramilitárních ozbrojených skupin by zahrnoval podle návrhu i jejich vyzbrojování a účast v nich. Za porušení zákona by hrozila pokuta až 200 tisíc korun a zákaz nakládání se zbraněmi. „Činnost takových uskupení je neslučitelná s demokratickou podstatou České republiky coby právního státu,“ napsali autoři v důvodové zprávě k zákonu.

Pod zákon se jako autoři vedle Hamáčka podepsali poslanec ANO Jiří Mašek, Pavel Žáček z ODS, komunista Zdeněk Ondráček, Jiří Kobza z SPD, šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek i poslanec TOP 09 František Vácha.

Souhlasíte se zákazem zakládání a organizování domobrany?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pondělí 13. ledna 2020. Anketa je uzavřena.

Změna zákona o nakládání se zbraněmi má také zavést dobrovolné kurzy střelecké přípravy. Účastníci kurzu by spadali do zálohy k zajištění bezpečnosti a obrany státu. Do záloh státu by patřily také zbraně, s nimiž cvičili. Návrh zákona by zavedl rovněž zvláštní povolení pro nakládání se zbraní určité kategorie.

Zákon také výslovně umožní příslušníkům ozbrojených bezpečnostních sborů a strážníkům nosit  služební zbraň i v době mimo službu. Budou moci používat také svou soukromou zbraň.

Domobranu nepotřebujeme, máme policii, řekl Hamáček (duben 2019):

25. září 2019


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video