Slavnost narození Páně či Boží hod vánoční je pro křesťany nejdůležitější...

Slavnost narození Páně či Boží hod vánoční je pro křesťany nejdůležitější vánoční den. V několika světových jazycích kromě češtiny promlouval v katedrále sv. Víta k věřícím pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka. (25.12.2019) | foto:  Dan Materna, MAFRA

Biskup Herbst je mimo ohrožení života. Kardinál Duka zůstává v karanténě

  • 46
Emeritní biskup Karel Herbst, u kterého se v sobotu potvrdila nákaza novým typem koronaviru, je mimo ohrožení života. V Českém rozhlase to v neděli řekl kardinál Dominik Duka. Arcibiskup je s dalšími biskupy, kteří se s Herbstem tento týden setkali, v karanténě. Příznaky onemocnění nemá.

„Díky bohu, zdravotní stav pana biskupa Karla Herbsta je dobrý, dá-li se tak říci, uklidněný a není v ohrožení života,“ řekl Duka. Arcibiskupství pražské v sobotu informovalo, že Herbst byl převezen ve vážném stavu na jednotku intenzivní péče do střešovické nemocnice.

Arcibiskupství v neděli na svém webu uvedlo, že se stav Herbsta stabilizoval. „Pražské arcibiskupství vyjadřuje poděkování zdravotnickému personálu střešovické nemocnice, který v tyto dny pracuje s velkým nasazením nejen pro záchranu otce biskupa, ale i všech ostatních nemocných pacientů,“ napsalo.

Duka a další pražští biskupové se tento týden s Herbstem setkali, hygienici jim proto uložili karanténu. Duka poznamenal, že se na svůj věk a vzhledem k okolnostem cítí dobře. Nemá příznaky, které by měly signalizovat možnou nákazu koronavirem.

Kardinál poznamenal, že se na svůj věk a vzhledem k okolnostem cítí dobře. Nemá příznaky, které by signalizovaly možnou nákazu koronavirem.

Řekl, že nyní bude pracovat pomocí mobilního telefonu a e-mailu. Celé arcibiskupství podle něj v karanténě není, protože jeho byt je oddělen a má vlastní schodiště. Ve svých bytech jsou i další biskupové, ani oni nejsou nemocní.

Biskup Herbst měl pozitivní test na koronavirus, v karanténě je i kardinál Duka

Pražské arcibiskupství uvedlo, že všichni pracovníci, kteří byli s Herbstem v pracovním kontaktu, nastoupili do karantény. „Dodržují veškerá hygienická opatření. Všichni se cítí zdravě,“ napsalo arcibiskupství.

Duka vyzval lidi, aby nepodlehli strachu a panice, protože oslabují.

Herbst, který se narodil v roce 1943, je emeritní pomocný biskup pražský. Na funkci pomocného biskupa na svou vlastní žádost rezignoval v roce 2016. Důvodem byla únava a vysoký věk.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video