Dohoda stran čtyřkoalice ze dne 28. ledna 2001

Plné znění dohody, kterou členové čtyřkoaliční politické rady podepsali v neděli 28. ledna na závěr třídenního jednání o osobě lídra čtyřkoalice. Dokument zní:

Členové čtyřkoaliční rady se na jednání dne 28. ledna 2001 dohodli:

1. Společným kandidátem čtyřkoalice na premiéra je Cyril Svoboda, jenž se současně vzdává funkce 1. místopředsedy KDU-ČSL.

2. Kandidát na premiéra je členem čtyřkoaliční politické rady bez hlasovacího práva. KDU-ČSL zůstávají v čtyřkoaliční politické radě tři místa.

3. Čtyřkoaliční stínová vláda bude sestavena v poměru US - 7, KDU-ČSL - 4, ODA - 2, DEU - 1.

4. Vedení všech stran budou usilovat o co nejrychlejší ustanovení společného čtyřkoaličního senátního klubu. Pokud nevznikne společný klub do 1. dubna 2001, vyzvou k tomuto kroku
senátory vedení jednotlivých stran čtyřkoalice. Vedení KDU-ČSL vyvine veškeré úsilí k podpoře kandidáta ODA na předsedu společného klubu.

5. V Poslanecké sněmovně budou přijaty mezi poslaneckými kluby KDU-ČSL a US takové mechanismy, na jejichž základě budou formulována společná čtyřkoaliční stanoviska tak, aby podpora jakéhokoliv návrhu byla podmíněna souhlasným stanoviskem obou klubů.

6. Čtyřkoalice bude prosazovat takovou zásadní reformu penzijního a sociálního systému, která povede ke snižování podílu mandatorních výdajů na veřejných rozpočtech.

7. Čtyřkoalice bude prosazovat rozsáhlé otevření vzdělávacího systému, vyrovnání podmínek pro všechny školy bez rozdílu zřizovatele a možnost poskytovat nadstandardní nabídku vzdělávání i za úplatu.

Jan Kasal - KDU-ČSL
Karel Kühnl - US
Daniel Kroupa - ODA
Ratibor Majzlík - DEU


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video