Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Připravujeme online reportáž

Dobytí Tripolisu a Kaddáfího pád

Zpravodajství z Libye, kde povstalci dobývají poslední kapsy odporu.
Zdroj: Reuters, ČTK, iDNES.cz

20:40
Občanská válka je podle libyjského ministra zahraničí Obejdího u konce. "Kdybych to tu měl na starosti, řekl bych jim, ať složí zbraně," řekl s odkazem na vojáky věrné Kaddáfímu.
20:18
V Paříži se 1. září uskuteční mezinárodní konference k budoucnosti Libye. Pozvány jsou i Rusko a Čína, jež libyjské rebely dlouho nepodporovaly.
20:15
V Libyi byli uneseni čtyři italští novináři, uvedla agentura ANSA s odvoláním na italského ministra zahraničních věcí. Reportéři listů Corriere della Sera, La Stampa a Avvenire padli do zajetí blízko Zavíje ve středu ráno.
  • Zahraniční novináři se chystají opustit hotel Rixos, kde je několik dní

    Zahraniční novináři se chystají opustit hotel Rixos, kde je několik dní zadržovali Kaddáfího muži (24. srpna 2011) / Autor: AP

19:48
Šéf libyjské bezpečnostní služby odstoupil a vyjádřil oddanost povstalcům, píše Reuters.
19:28
Kaddáfí a jeho věrní
Muammaru Kaddáfímu se dostalo podpory od venezuelského prezidenta Huga Cháveze. Podle něj je jedinou legitimní vládou Libye právě plukovníkův režim.
19:18
Agentura AFP informuje o zranění dvou francouzských novinářů. Kameramana státní televize France 2 trefila kulka dnes při natáčení u komplexu Bab al-Azizíja. Druhým zraněným je fotograf časopisu Paris Match, v úterý mu kulka proletěla lýtkem. Oba muže ošetřili lékaři v tripoliské nemocnici a nyní už jsou na cestě domů. Nejsou v ohrožení života.
18:51
Povstalci
Libyjští rebelové se podle televize al-Arabíja zmocnili vojenské základny Mazrak al-Šams v Zuáře.
18:18
Během oslavných scén v ulicích libyjské metropole se vynořují přirovnání mezi poměrně snadným dobytím Tripolisu a pádem Bagdádu v roce 2003, píše The Daily Telegraph na svém webu. Za zmínku stojí, že Saddám Husajn byl nalezen jen několik mil od svého rodiště v prosinci 2003, asi sedm měsíců po pádu svého režimu. Pokud by platilo stejné pravidlo, mohli bychom čekat, že Kaddáfí se objeví v březnu v Syrtě, píše zpravodajský server.
17:53
Lékař z Tripolisu uvedl, že zatím v nemocnici ošetřoval asi třicet zraněných rebelů a tři Kaddáfího věrné. Zraněného civilistu prý dosud neviděl. "Jediný problém, který teď máme, je to, že chirurgové a ortopedové bydlí mimo město a nemohou teď tedy pomáhat. Lékaři, kteří tu jsou, jsou mladí a nemají tolik zkušeností," řekl.
17:34
Pentagon je stále přesvědčen o tom, že Kaddáfí neopustil Libyi, uvedla BBC.
  • Kaddáfí na rohožce. Před vstupem libyjské ambasády v Londýně může nyní každý

    Kaddáfí na rohožce. Před vstupem libyjské ambasády v Londýně může nyní každý šlápnout diktátorovi do obličeje (24. srpna 2011) / Autor: AP

17:22
Podle reportéra BBC Mathewa Price si zřejmě strážci novinářů v hotelu Rixos mysleli, že kdyby je propustili, povstalci by je zajali, zabili a ženy znásilnili. Proto je prý drželi v budově.
17:13
Spojenci
Mluvčí NATO popřel, že by v Libyi operovaly speciální jednotky spojenců, které prý podle některých zdrojů v posledních dnech zvýšily svou aktivitu v Tripolisu a dalších městech.
17:09
Kaddáfí a jeho věrní
Libyjci se musí spojit proti NATO, vyzvala Kaddáfího dcera podle televizní stanice al-Oru.
16:56
Povstalci
Rebelové osvobodili vězně z věznice Abu-Salim na jihozápadě Tripolisu.
16:55
Novináři, kteří byli doteď zavření v hotelu Rixos, se dostali ven, uvedla CNN. Kaddáfího vojáci se předtím z budovy stáhli. "Všichni jsme nasedli do tří nebo čtyř aut a projíždíme opuštěnými ulicemi Tripolisu," popsal reportér stanice Mathew Chance.
16:50
Povstalci
Rebelové podle deníku The Daily Telegraph získali diplomatický pas Mohammeda Kaddáfího. Jeho příjmení je v něm uvedeno jako "Katháfí".
16:28
Povstalci
Rebelové věří, že boj o letiště souvisí s pokusem Muammara Kaddáfího o útěk ze země. Plukovníkovi věrní se mu prý snaží vyčistit cestičku, aby dlouholetý vládce země mohl proklouznout.
16:09
Spojenci
Na libyjském území operují speciální jednotky z Británie, Francie, Jordánska a Kataru a pomáhají rebelům, tvrdí televize CNN s odvoláním na Severoatlantickou alianci.