Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Průzkum ukázal nespokojenost rodičů. Třetina by chtěla, aby se učilo v červenci

Děti se kvůli distanční výuce naučily méně, myslí si rodiče. Chtějí, aby manko dohnaly. Většina chce opakování učiva projet během září, třetina rodičů by dokonce chtěla, aby se učilo i v červenci, ukázal průzkum. To si ale školy neumí představit.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Můj názor je takový, že tato část pandemie rozevřela nůžky mezi úrovní vzdělání našich děti a to zejména díky kombinaci online výuky/nevýuky a příspěvku/nepříspěvku rodičů. Tam, kde fungovala online výuka dobře a rodiče měly dostatek času, prostoru a energie dětem pomáhat se úroveň vzdělání paradoxně i zvýšila. Naopak, při nefunkční online výuce a při absenci rodičů, ať již z jakýchkoliv důvodů, šla úroveň rapidně dolů. Nemyslím si, že na tom změní něco červencové letní doučovací kurzy a nebo opakování výuky v záři. Tento stav se prostě bude "přenášet" dál.

1 0
možnosti

Tak jsem si přečetl diskusi a musím se taky připojit. Dle mého má DV tak 10% účinnost vůči presenční. Máme doma SŠ, toho už neřešíme a osmačku, puberťačka. S ženou chodíme normálně do práce, já nepřetržitý provoz, žena ranní, doma bývá nejdřív v 16, žádná omezení se nás v práci nedotkla (naštěstí, vážím si toho). V té práci je to náročnější než obvykle, musíme nosit roušky, letos mi je 50 a nikoho nezajímá ztížené podmínky, normy jsou stejné. Tím chci říct, že při tak dlouhých omezeních se to projevuje na takové životní pohodě, únavě a prostě zvládnete méně.

A teď k dceři - kdy ji máme kontrolovat a kdy se s ní učit? To má být celý den doma bez kamarádů? Ráno má DV, je sama doma, odpoledne by jsme mohli něco probrat, ale to by vůbec s nikým nebyla. Chvíli jsme to tak dělali, ale celý rok to nejde, přece nebude žít v bytě a jen dělat školu, odpoledne prostě chodí ven, aby byla mezi vrstevníky. Večer jsme už (rodiče) unavení, vstáváme v 4:15. Tím neříkám, že neděláme nic, ale taky vím, že to není dost.

A samotná DV? Občas ji ve volnu poslouchám, je to děs. Není to vina učitelů, nemají to jak dělat jinak, ale udržet pozornost při hodině je velký oříšek. Navíc při otázkách mají možnost internetu, mobily. Prostě odpoví ... a zapomenou. Při DV se nehodnotí vědomosti, ale jak rychle to dokážou najít. Učitelé mají výsledky testů, z nich můžou usuzovat, že látku děti zvládly, ale co si z toho pamatují?

Jasně, každý jsme jiný, třeba jsem jen líný a špatný rodič. Jak je to u vás, kde máte puberťáka?

1 0
možnosti

A jak jste dceru kontrolovat před covidem? Jak se učila? Jak probíhaly její hodiny? To tam byli všichni soustředění? Nevěřím. Dítě, když bude chtít, se bude soustředit a je jedno, jestli na online hodině nebo na normální hodině. Jen je to teď nějak víc vidět. Ale bylo by zajímavé se někdy podívat do tříd během normální výuky. Co si tak pamatuji, tak kolovala psaníčka, šeptání, kecání, piškvorky, atd.

Vzal bych to z druhé strany a bral bych to jako plus. Aspoň se ukáže, jak je jaké dítě samostatné, jak si umí opatřit informace a pracovat s nimi, jak je zodpovědné atd. Doteď to nebylo tolik vidět, protože musely chodit do té školy a tím, že tam chodily, tak to vypadalo, jak jsou zodpovědné a něco se naučí.

1 1
možnosti

J28i82ř53í 77J26í97l96e58k

13. 5. 2021 10:13

to nejde, učitelé jsou unavinkaní.....

1 3
možnosti

tak oni nesedí na státních příspěvcích za zavřený penzion a nezesměšňují se na idnesu odkazy na studie, kterým sami nerozumí.

1 1
možnosti
Foto

Co se týče probrané látky, tak u nás stíhají, ale je to právě samozřejmě na úkor rodiče. Učitelé drží často tempo - naše tři učitelky jsou nyní v květnu prakticky na konci látky a berou v některých předmětech už opakování. Nicméně úkolů a domácí práce bylo hlavně tedy na jaře - únor, březen a duben spousta. Polevilo to až nyní s návratem dětí alespoň k rotační výuce. A když rodič chodí do práce a nemá pedagogické vzdělání, tj. neumí to předat dítěti tak, aby to pochopilo - tak se může snažit, ale úspěch to mít nemusí. Mám doma tři děti na prvním stupni, kteří nejsou ještě moc samostatné - takže dennodenně práce s nimi, pak focení práce a vkládání na webovou stránku ke kontrole učitelce - to při péči o domácnost a vykonávání práce částečně přes homeoffice a částečně v práci s výpomocí babiček u dětí, je opravdu na syndrom vyhoření - Sestra má jednoho syna na druhém stupni a druhého už na střední škole a tam to ty děti třeba přes online výuku nestačí vše pochopit. Rodič pracující v logistice pak večer má vysvětlovat doma chemii nebo biologii, kterou sám už dávno zapomněl! To už není o tom, že se jim rodič nevěnuje - on to prostě nezvládne, je to pro něj španělská vesnice. A výuka třeba na zuškách, kdy má rodič nemuzikant vysvětlit doma svému dítěti noty a kontrolovat, zda tu skladbu hraje dobře - to je scifi. Jo, koupí třeba nástroj domů, aby mohli doma cvičit - výuku mají 1x týdně přes telefon, má nějakou podporu v materiálech od učitele, které přijdou na email, rodič tiskne noty, ale číst je neumí. Dítě cvičí, ale neví, zda dobře drží nástroj, zda dobře pracuje s prsty apod. Takhle vzniknou špatné návyky, které se budou těžko odbourávat.

6 1
možnosti

A73l24e10x 39M62a41c77h

13. 5. 2021 9:34

Jsem v podobné situaci, tři děti na 1. stupni, všechny chodí do zuš. Vysvětlit dětem co jim nejde není problém. Když rodič sám neví, zeptá se učitele sám. Žádný učitel nikdy neodmítl žádnou pomoc. Co se týče zuš, tak děti do ní chodí jednou týdně, na 45 minut, ale cvičí denně hodinu. Takže to je naprosto standardní a správné sezení, držení nástroje a prstů učitel kontroluje jčn jednou týdně, což dělá při distanční výuce stejně jako při prezenční. A není pro rodiče těžké to pochopit a pohlídat, pokud chtějí.

0 0
možnosti

A65l69e19x 87M76a85c60h

13. 5. 2021 9:22

Tolik rodičů zanedbalo své děti? Moje děti jsou v pořádku, nepotřebuji jim prodlužovat školu ani nepotřebují v září opakovat, chci aby škola normálně učila dál a nezanedbávala výuku v příštím roce.

6 0
možnosti

Pokud na to dlabal ucitel, dite nebo oba, tak to behem zari opravdu nedozenou.

6 1
možnosti

si tipnu, že nejvíce na to dlabali někteří rodiče

5 0
možnosti

Pan Jiří Vachtl distančně nestudoval, přesto ho na žurnalistice nenaučili, že používat vazbu "díky něčemu" v případě negativního výsledku není vhodné. Jako třeba "díky rakovině umřel". Nebo "díky covidu zkrachoval".

https://prirucka.ujc.cas.cz/?id=620

0 0
možnosti

Můžu se zeptat, proč to nenapíšete přímo autorovi článku a místo toho to píšete do diskuze, která je zurčena k diskuzi o obsahu článku? Ono mě totiž učili logiku, a tu zase u vás nevidím......

2 0
možnosti

Za zavřené školy nemohou ani učitelé, ani děti a dokonce ani samotný covid, alespoň ne za to, jak byly zavřené dlouho. Všichni dělali, co v dané situaci mohli. Že je to pro vzdělávání a pro děti katastrofa je pravda. Že to budou muset nějak dohnat taky. Ale proč v červenci? Děti to odnesly nejvíc a jestli teď něco potřebují, jsou to normální prázdniny. Učitelům zakázali učit, dětem chodit do školy a ještě se najdou tací, kteří jsou schopní jim za to nadávat. Ať si zkusí třeba pracovat distančně jako elektrikář nebo řidič autobusu.

1 3
možnosti

A68l19e80x 39M94a92c82h

13. 5. 2021 9:25

Všichni rozhodně nedělali co mohli. Ale těm, komu záleželo na vzdělání, se mohli dostatečně vzdělávat.

1 0
možnosti

pokud se děti v distanční výuce nic nenaučily, tak bude chyba hlavně u rodičů.

Ano, nedá se DV srovnávat s prezenční, ale zase lepší než nic.

To, že školy se neměly vůbec zavírat, a i když už tak jen max.na 2-4 týdny, to raději nebudu moc rozebírat, ale za to by měla vláda jít sedět... .

0 0
možnosti

no chyba, učitelské odbory dělají jak pominutý, aby mohl učit někdo, kdo nemá pajdák, tvrděj, že je to nezbytná podmínka pro to, aby člověk mohl dobře učit.

a najednou by se po pedagogicky nevzdělaných rodičích chtělo, aby zastoupili ty profíky z pedáků a někteří (třeba vy) se tváří, že je jejich chyba, když to nezvládnou.

já mám třeba elektro vš, ale techniku výuky psaní psacího písma prostě neumím, holt asi moje chyba.

2 1
možnosti

Kdo se chtěl učit, tak se učil; lempl zůstal lemplem - to platí jak pro žáky, tak především pro rodiče ;-D

5 1
možnosti

děti je potřeba většinou do učení nutit, a to je odpovědnost rodičů. Dítě nemůže za to že je dítě... . Samozřejmě, píši o dětech na ZŠ. NA SŠ by už měli být samostatnější

2 0
možnosti
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejdřív spor o Green Deal. Sliby politiků pak převrátila umělá inteligence

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  14:05

Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

USA a Čína musí být partnery, řekl Si. Blinken mu vyčetl podporu Ruska

26. dubna 2024  13:10,  aktualizováno  13:45

Ve vztazích mezi Čínou a Spojenými státy zůstává mnoho problémů. Musí ale být spíše partnery než...

KOMENTÁŘ: Byrokracie s vízy? Přitvrdíme. Jak Česko zařízlo studenty z ciziny

26. dubna 2024

Premium Nenápadná úřední klička zásadně zkomplikovala život zahraničních studentů v Česku. Stát ještě...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...