Ekumenické mše v Ostravě k uctění památky obětí tramvajové srážky se účastnily desítky lidí

Ekumenické mše v Ostravě k uctění památky obětí tramvajové srážky se účastnily desítky lidí | foto: Jaroslav Ožana, MF DNES

Desítky lidí uctily na ostravské bohoslužbě oběti srážky tramvají

  • 19
Tragickou srážku tramvají, při níž zahynuli tři lidé, si dnes v Ostravě Vřesině připomněly desítky lidí. Ekumenická bohoslužba se konala ve vřesinském kostele přesně šest týdnů poté, co se na ostravské jednokolejce čelně srazily dvě soupravy.

Bohoslužbu připravili pracovníci Krizového centra Ostrava společně s duchovními.

"Chtěli jsme uctít památku zemřelých a povzbudit pozůstalé. Zároveň vyjádřit solidaritu se zraněnými a podpořit jejich rodiny, kolegy i sousedy," řekl mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl.

Bohoslužba měla podle něho také přispět ke vzájemnému smíření.

Ekumenické mše v Ostravě k uctění památky obětí tramvajové srážky se účastnily desítky lidí

"Nehoda se stala v páteční podvečer přesně před šesti týdny. To je období, ve kterém se lidé v první fázi vyrovnávají s těžkým traumatem. Pomaličku může končit jejich akutní zármutek," vysvětlil mluvčí.

"Život zasažených lidí se postupně vrací do 'normálních' kolejí. Pocity smutku a zoufalství ale přetrvávají a mohou se vracet. Lidé řeší finanční problémy, musejí jednat s úřady o pozůstalosti, odškodnění. To vše může znovu otevřít jejich smutek," dodal Humpl.

Pracovníci ostravského krizového centra s nimi proto zůstávají nadále v kontaktu a poskytují jim bezplatnou pomoc.

Ekumenické mše v Ostravě k uctění památky obětí tramvajové srážky se účastnily desítky lidí

Dopravní nehodu mezi Ostravou-Porubou a Kyjovicemi zavinil podle policie čtyřiadvacetiletý řidič Petr Hroch. Podle dosavadních výsledků vyšetřování udělal chybu, když 11. dubna nepočkal na křížení s protijedoucí tramvají a vjel na jednokolejný úsek. - čtěte Po čelní srážce tramvají v Ostravě zemřeli tři lidé

Hroch se bohoslužby nezúčastnil. "Vůbec jsem o ní nevěděl. Nevím ale, zda by bylo dobré konfrontovat se s těmi lidmi hromadně. Raději bych se s nimi sešel sám," řekl dnes.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video