Blogerka kritizuje režim bratrů Castrových, komentuje jejich kroky.

Blogerka kritizuje režim bratrů Castrových, komentuje jejich kroky. | foto: Stanislav Holec, iDNES.cz

Deník z Ostrova svobody blogerce vynesl prestižní novinářskou cenu

Nezávislá kubánská blogerka Yoani Sánchezová, která líčí ve svém internetovém deníku úskalí života na ostrově, dostala v pátek jedno z hlavních španělských novinářských ocenění - cenu Josého Ortegy y Gasseta za internetovou žurnalistiku.

Oznámil to španělský list, který každoročně cenu uděluje. Sánchezová ji dostala za "chytrost", s jakou překonává překážky kladené na Kubě svobodě vyjadřování, za "živý" styl a za úsilí připojit se ke "globálnímu prostoru občanské žurnalistiky".

Její Generacion Y je nejpopulárnějším blogem psaným z Kuby. Je umístěn na serveru v Německu a v únoru jej navštívilo 1,2 milionu čtenářů. "Je to velké povzbuzení pro kubánské blogery, kteří jsou ještě v embryonálním stádiu," řekla agentuře Reuters v telefonickém rozhovoru z Havany.

"Cena uznává, že kubánské blogy mohou být paralelním zdrojem informací a názorů nezávislých na kubánských oficiálních médiích," řekla dvaatřicetiletá filoložka Yoani Sánchezová.

Hodně čtenářů získala líčením ekonomických potíží a politických omezení na Kubě. Svůj blog začala psát jako formu terapie, jak "uvolnit své frustrace".

Kritizovala třeba nového prezidenta Raúla Castra, který podle ní po svém nástupu udělal jen minimální kroky ke zlepšení života Kubánců.

Její nedávný příspěvek se jmenoval "Kdo je poslední ve frontě na opékač topinek?" Dělala si v něm legraci z toho, že byl zrušen zákaz prodeje počítačů, DVD přehrávačů a dalších přístrojů, ale opékače topinek budou volně v prodeji až v roce 2010.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video