Žluté kytičky jsou symbolem Ligy proti rakovině.

Žluté kytičky jsou symbolem Ligy proti rakovině. | foto: Profimedia, MAFRA

Sbírka Dne proti rakovině startuje. Do ulic vyjdou lidé se žlutými kytičkami

  • 19
Na nádory ledvin, močového měchýře a prostaty se zaměří letošní ročník českého Dne proti rakovině. Už ve středu 29. září 2021 vyjdou do ulic dobrovolníci ve žlutých tričkách a budou nabízet žluté kytičky se zelenou stužkou za 20 korun. Večerním žlutým nasvícením budov sbírku podpoří Brno, Ostrava, Praha a Ústí nad Labem.

Letošní jubilejní ročník sbírky v netradičním podzimním termínu nebude výjimečně jednodenní. Dobrovolníci vyrazí do ulic ve středu, čtvrtek i v pátek. Do neděle 3. října pak mohou lidé koupit kytičku také ve vybraných obchodech, provozovnách nebo knihovnách. Kytičky se budou rozdávat na celkem 1 300 místech po celé České republice. 

Podle ředitelky Ligy proti rakovině Praha Ivy Kurcové chybí letos dobrovolníci. „Je pochopitelné, že po loňské distanční výuce se v mnohých dříve spolupracujících školách z účasti na sbírce omluvili,“ vysvětluje Kurcová, podle níž je poptávka po kytičkách ale stále vysoká. „Proto jsme oslovili knihovny, kavárny a další provozovny, kam si lidé mohou pro kytičky přijít,“ doplňuje. 

Kromě zakoupení kytičky mohou lidé přispět také prostřednictvím dárcovských SMS ve tvaru DMS KVET 30 nebo 60 nebo 90 na číslo 87 777. Za zaslané DMS do 31. října dárci získají e-kytičku, kterou si mohou ozdobit svůj profil na sociálních sítích.

Ke každé kytičce dárce dostane od Ligy proti rakovině také leták, ve kterém získá informace o prevenci nádorů ledvin, močového měchýře a prostaty. 

„Při volbě tématu letošní sbírky jsme byli vedeni především neblahou skutečností, že diagnózu karcinomu prostaty a ledviny si v České republice vyslechne mnohem více pacientů než v jiných evropských zemích,“ říká doktorka Michaela Fridrichová, předsedkyně Ligy proti rakovině.

Nádor vypadá i jako ranka, která se nehojí, varuje kožní lékařka

„Upozorňujme především na rizikové chování, zároveň apelujeme na to, aby lidé při obtížích neváhali a navštívili lékaře bez odkladu. Při léčbě nádorových onemocnění platí zásada, že čím dříve, tím lépe,“ doporučuje lékařka. 

Na podporu prevence rakoviny se žlutě rozsvítí některé budovy, například Národní divadlo v Brně, Vyhlídková věž Nové radnice v Ostravě, Petřínská rozhledna a Tančící dům v Praze nebo Kostel nanebevzetí Panny Marie v Ústí nad Labem.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video