Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 21. 4. 2012 18:01

Demonstrace odpůrců vládních reforem

Zdroj: Zpravodajové iDNES.cz, s využitím ČTK a ČT

09:58
Před Dům odborových svazů už dorazily první autobusy. Další lidé pak přichází především od hlavního nádraží. Všudypřítomné jsou samolepky Stop vládě, které mají lidé na bundách, čepicích i na čelech.
09:51
Na náměstí Winstona Churchilla jsou už desítky lidí. Ozývají se první řehtačky a vuvuzely.
09:39
Ve čtyři ráno vstávaly prodavačka Šárka Juráčková a Zdena Slívová, která pracuje v oboru nákladí dopravy. Do Prahy přijely vlakem z Ostravy. "Chceme svrhnout ty parchanty. Okrádají obyčejné lidi. Nejde pořád jen zdražovat," řekla Juračková. "Ať mi Kalousek ukáže, jak bude měsíc žít s mým platem," dodala Slívová.
  • Odboráři z Moravy cestují i s dětmi vlakem na demonstraci do Prahy, které se

    Odboráři z Moravy cestují i s dětmi vlakem na demonstraci do Prahy, které se mají zúčastnit desetitisíce lidí (21. dubna 2012) / Autor: Petr TopičMAFRA

09:32
"Nejedeme nakupovat, jak se tvrdí. Nebudeme na to mít ani čas a ani peníze," tvrdí odboráři jedoucí do Prahy speciálně vypraveným vlakem z Ostravy. Ten se zaplnil a pomalu se blíží k Pardubicím.
09:21
Na náměstí Winstona Churchila je zatím jen hrstka lidí. Z povzdálí je sleduje hlouček policistů.
09:12
Na náměstí Winstona Churchilla poblíž jeho sochy vyrostl první stánek. Postavila ho skupinak lidí ze Strany demokratického socialismu. "Chceme podpořit společnou akci," vysvětlil Milan Neubert. Se základními cíly protestu - demisí vlady a volbami souhlasí.
09:08
Protest proti vládním reformám začne na náměstí Winstona Churchilla, odkud ve 12:00 vyrazí průvod přes křižovatku U Bulhara, magistrálu, ulici Politických vězňů a Jindřišskou na Václavské náměstí. Tam ve 13:00 zazní projevy zástupců odborářů a občanských iniciativ či hnutí. Předpokládný konec akce je ve 14:00.
  • Odboráři z Moravy si užívají cestu vlakem na demonstraci do Prahy, které se...

    Odboráři z Moravy si užívají cestu vlakem na demonstraci do Prahy, které se mají zúčastnit desetitisíce lidí (21. dubna 2012) / Autor: Petr TopičMAFRA

09:01
Organizátoři protestů slibují, že se v Praze sejde až několik desítek tisíc lidí. Policie proto připravila mimořádná bezpečnostní opatření. Na účastníky dohlídne několik set policistů, situaci v metropoli bude monitorovat i vrtulník.
08:31
Mluvčí společné platformy odborů, občanských iniciativ a sdružení Stop vládě Jan Májíček odhaduje, že většina demonstrantů jedoucích vlakem dorazí do Prahy po desáté hodině.
08:14
Speciálně vypravený vlak s odboráři už projel Olomoucí. Postupně se plní. Celkem má z Moravskoslezského kraje dorazit 3 300 lidí za odborový svaz KOVO. Mimo speciálního vlaku jedou asi i třiceti autobusy, Někteří odboráři pak vyrazili i pendolinem. více o cestě odborářů čtěte zde
08:09
Před Domem odborových svazů je zatím prázdno. Na místě srazu účastníků demonstrace jen prodejce staví stánek s občerstvením.
08:08
Demonstraci pořádají odboráři spolu s asi dvacítkou občanských iniciativ. Požadují, "aby vláda Petra Nečase stáhla asociální reformy, a pokud tak neučiní, aby podala demisi a byly vyhlášeny předčasné volby". "Já si myslím, že tahle vláda by měla sama uznat, vzhledem k tomu jakou má důvěru obyvatel, že by měla sama skončit. Nelhat, neobhajovat a prostě skončit," řekl v rozhovoru s iDNES.cz šéf odborové centrály Jaroslav Zavadil. - rozhovor se Zavadilem čtěte zde

Vlak s odboráři na nádraží v Ostravě

  • Odborářský vlak vyjíždí z Ostravy na demosntraci do Prahy. (21. dubna 2012)

    Odborářský vlak vyjíždí z Ostravy na demosntraci do Prahy. (21. dubna 2012) / Autor: ČTK

07:30
Před sedmou hodinou ráno vyrazil z Ostravy vlak s odboráři moravskolsezských podniků. V soupravě s 15 vagony cestují například odboráři z podniků ŽDB Bohumín, ArcelorMittal Ostrava, Vítkovice Machinery Group či Vítkovice Evraz Steel. V Praze by měli být kolem 11. hodiny.
Dobrý den, vážení čtenáři. Vítáme vás u on-line reportáže iDNES.cz, která bude pokrývat dění v Praze, kde se koná protivládní demonstrace.