ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Ondřej Němec, MAFRA

Daňová kobra zasahovala po celé zemi kvůli daňovým únikům, obvinila 23 lidí

  • 260
Policisté a celníci ze speciálního týmu Daňová kobra zasahovali přibližně na šedesátce míst po celém Česku a obvinili 23 lidí z krácení daní a účasti na organizované zločinecké skupině. Mají podezření na úniky v řádech stovek milionů korun. Podle MF DNES zásah, který potvrdila Národní centrála proti organizovanému zločinu, souvisí s výrobou a pašováním cigaret.

„V návaznosti na tiskovou zprávu ze dne 20. 8. 2019 sděluje Vrchní státní zastupitelství v Praze, že policejní orgán sdělil obvinění 23 osobám, z nichž je 21 stále zadrženo. Trestní stíhání je vedeno pro zločin účasti na organizované zločinecké skupině a zločin zkrácení daně, poplatku a jiné povinné platby (...), a to individuálně dle podílu jednotlivých osob na vyšetřované trestné činnosti,“ uvedla Dagmar Pětníková z Vrchního státního zastupitelství v Praze.

Podle Radiožurnálu se daňové úniky týkaly fakturování služeb, při kterém nebylo odvedeno DPH. V jednom z dokumentů šlo o celkovou škodu na 250 milionů korun.

Za krácení daní by obviněným hrozilo maximálně deset let vězení, horní hranice trestní sazby se však u pachatele trestného činu spáchaného ve prospěch organizované zločinecké skupiny zvyšuje o jednu třetinu.

Podle jednoho ze zdrojů MF DNES zásah navazuje na jiný případ, který se dostal na veřejnost díky zapojení elitní armádní jednotky 601. skupiny speciálních sil.

Vojáci koncem loňského roku pomáhali celníkům se sledováním vietnamských pašeráků tabáku v nepřístupném terénu. Tehdy bylo zadrženo 11 podezřelých a skupina údajně způsobila škodu kolem 20 milionů korun.

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video