Marek Dalík má velmi blízko k premiérovi. Také Topolánek reportáž ostře kritizoval

Marek Dalík má velmi blízko k premiérovi. Také Topolánek reportáž ostře kritizoval | foto: David Neff

Dalík žádá potrestání redaktorů České televize

  • 719
Marek Dalík pokračuje ve sporu s Českou televizí kvůli srpnové reportáži, která upozorňovala na údajně podivné okolnosti jeho podnikání. "Žádáme vás o potrestání autorů reportáže," napsal Dalík předsedovi Rady České televize v dopise, který má iDNES.cz k dispozici.

Česká televize odvysílala reportáž v srpnu. Novináři veřejnoprávní televize vylíčili neoficiálního poradce premiéra Topolánka jako muže, který založil svou firmu za podivných okolností a za pomoci podezřelých osob.

"Nelze přehlédnout snahu o záměrný útok, jehož cílem je skandalizace a veřejné ostouzení bez jasných důkazů," píše Dalík, který se podepsal pod stížnost jako předseda představenstva New Deal Communications. Podpis připojil také místopředseda představenstva Petr Juklíček.

V závěru dopisu žádají šéfa rady, která dohlíží na Českou televizi, o omluvu a potrestání redaktorů i editorů, kteří "musí nést odpovědnost za své činy".

Dalík s Juklíčkem zároveň podrobně vypisují, proč podle nich nebyla reportáž pravdivá. Velmi se jich dotklo třeba tvrzení, že je jejich firma malá.

"Naše firma dlouhodobě dosahuje obchodního obratu v řádu desítek milionů korun a každoročně dosažený zisk řádně zdaňuje. Podobné nepravdivé informace nás velmi poškozují u našich klientů a ztěžují nám pozici na trhu. Není pravda, že naše společnost je firma s malým obratem a prakticky nulovým ziskem," píší.

Chybu uznáváme, Dalík není z Karviné
"Je to pravda," reagují v odpovědi Radě ČT redaktoři reportáže a podrobně tento názor vysvětlují.

"Po šesti letech provozu společnosti se její zisk pohybuje na úrovni základu daně, který vykazuje například živnostník provozující jeden novinový stánek. A její roční obrat je jen asi sedmkrát vyšší než obrat takového živnostníka," argumentují mimo jiné novináři.

V podrobné odpovědi potom tvrdí, že jejich reportáž byla pravdivá. Jednu chybu ovšem poněkud ironicky přiznávají - zmýlili se prý, když uvedli jako Dalíkovo rodiště Karvinou místo správného Brna.

"Nic dalšího v písemnosti pánů Dalíka a Juklíčka nemá náležitosti stížnosti. Jejich text obsahuje pouze několik urážlivých výroků, výhrůžek a soupis subjektivních tvrzení bez jakýchkoli důkazů," reagují reportéři ČT.

Bez ohledu na to, jak Rada ČT reportáž posoudí, jedno má Marek Dalík jisté - nepřijde o přízeň ministerského předsedy Mirka Topolánka. Ten už reportáž velmi ostře kritizoval a zapochyboval nad tím, jestli by ČT měla zůstat veřejnoprávní televizí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video