CVVM: Polovina Čechů je pro euroústavu

  • 206

Poměrně velký počet oslovených (24 %) se k položené otázce, zda Evropa potřebuje jednotnou ústavu, nedokázala vyjádřit.

Souhlasně se vyjadřovali častěji ekonomicky aktivní respondenti, kteří označují svoji životní úroveň za dobrou, jsou spokojeni se současnou politickou situací v naší zemi, aktivně se zajímají o politiku a volili by ČSSD nebo ODS.

Informovanost o obsahu evropské ústavní smlouvy přitom není v české veřejnosti příliš velká. Téměř šest z deseti respondentů o ní není informováno vůbec. Dobře či dokonce velmi dobře jsou informována pouze čtyři procenta obyvatel.

Z průzkumu vyplývá, že Češi chtějí, aby o přijetí či nepřijetí ústavy rozhodlo referendum. Pro všelidové hlasování je 56 procent respondentů. Asi pětina lidí upřednostňuje hlasování v parlamentu.

Případného referenda se chce zúčastnit 60 procent lidí, čtvrtina voličů k němu přijít nehodlá. "Ze zkušenosti víme, že deklarovaná účast ve volbách či v referendu je vždy vyšší než účast skutečná," upozornila Naděžda Horáková z CVVM.

Češi, kteří chtějí přijít k referendu, by hlasovali většinou pro přijetí euroústavy. Ano by ústavě EU řeklo 56 procent hlasujících, 21 procent by bylo proti. Průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění se v únoru zúčastnilo 1083 respondentů.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video