Ministerstvo nemůže zůstat neobsazené, nabídl Čunek argument pro svůj návrat.

Ministerstvo nemůže zůstat neobsazené, nabídl Čunek argument pro svůj návrat. | foto: René Volfík, ČTK

Čunek se do vlády zatím nevrací. Koalice se nedohodla

  • 1596
Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek se zatím do vlády nevrátí. Zástupci stran vládní koalice se na dnešní schůzce nedokázali dohodnout. Padlo několik variant, žádná ale nebyla přijatelná pro všechny, sdělila místopředsedkyně Strany zelených Dana Kuchtová. Jednání budou pokračovat.

Termín další schůzky zatím není známý. Podle Kuchtové ho zřejmě určí premiér Topolánek.

Předseda zelených Martin Bursík označil výsledek jednání za očekávaný. Současně ale naznačil, že zelení předpokládali u lidovců vstřícnější postoj. "Počkáme, s čím který partner přijde, ještě se můžeme dohodnout,"
citovala Bursíka ČTK. Předseda zelených dodal, že lidovci žádný extrémní tlak na Čunkův návrat nevyvíjejí.

Sám Čunek ještě před začátkem jednání sršel sebevědomím. "Máme koaliční smlouvu, tu jdeme naplnit," prohlásil při příchodu do Kramářovy vily.

"Ministerstvo nemůže zůstat donekonečna neobsazené," dodal. Na schůzku přišel spolu s místopředsedou KDU-ČSL Mariánem Hoškem a šéfkou poslaneckého klubu Michaelou Šojdrovou.

Jako první od zelených přišla místopředsedkyně strany Dana Kuchtová. Podle ní se spor o Čunkův návrat do vlády stal určitým symbolem. Kuchtová si myslí, že by Čunkův návrat kabinet poškodil. Exministryně také věří, že by v případě Čunkova comebacku zelení ministři splnili slib a vládu by opustili.

"Budeme si muset ujasnit, jestli jsme ještě partneři v koalici, nebo oponenti," řekl mimo jiné při příchodu Jiří Čunek. Reagoval tak na dřívější výpady koaličních partnerů, zejména zelených, proti jeho novému vládnímu angažmá.

Premiér Topolánek odjel z jednání asi po třech hodinách. Novinářům neřekl ani slovo, nasedl do své limuzíny a zmizel. Chvíli před ním stejným způsobem opustil Kramářovu vilu místopředseda ODS a pražský primátor Pavel Bém.

Mluvilo se i o zdravotnictví
Koaliční schůzka se kromě Čunka zabývala i penzijní reformou a reformou zdravotnictví. Právě zdravotnictví přišlo na řadu jako první. Koaliční lídři o něm diskutovali hodinu a tři čtvrtě. Když po této době opouštěl ministr Julínek se svými náměstky jednání, řekl, že odprezentoval, jak by měla reforma zdravotnictví pokračovat dál.

Nově zavedené poplatky podle něj fungují a zatím není důvod dělat jakékoli dílčí změny. Reagoval tak na požadavek předsedkyně lidoveckých poslanců Šojdrové, aby byly zrušeny alespoň poplatky pro kojence.

Topolánek věřil, že si lidovci Čunka rozmyslí
Přílišné nadšení z možného návratu šéfa lidovců do vládní sestavy neprojevuje premiér Mirek Topolánek. Ještě včera doufal, že lidovci nebudou na návratu Čunka trvat. - více zde

Jiří Čunek loni kabinet opustil kvůli opětovnému otevření případu, v němž čelil obvinění z korupce. Ve druhé polovině listopadu však žalobce trestní stíhání definitivně zastavil a KDU-ČSL nyní žádá druhou šanci pro svého předsedu. - více zde

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video