Čtvrtina učitelů se vyššího platu nedočká. Ilustrační foto

Čtvrtina učitelů se vyššího platu nedočká. Ilustrační foto | foto: Martin Stolař, MAFRA

Čtvrtina učitelů nedostane přidáno, nemají dostatečné vzdělání

  • 385
Učitelé se těšili, že od ledna dostanou na rozdíl od ostatních státních zaměstnanců přidáno. Ukazuje se však, že si zdaleka nepolepší všichni. "Přidáme od ledna 110 tisícům učitelů, kteří mají potřebnou kvalifikaci," uvedl ministr školství Josef Dobeš. Dalších více než 35 tisíc kantorů však nedostane nic.

Chybí jim totiž pedagogické či vysokoškolské vzdělání. Výjimka ze zákona jim umožňuje si ho doplnit do roku 2014. "Nechceme je k tomu nutit, ale tohle pro ně může být docela dobrá motivace," míní ministr.

Učitelé nad padesát let dostali výjimku navždy a školy si dodělávat nemusí. "Ty to určitě poškodí, navíc se jim nižší plat promítne do důchodu," komentuje změnu šéf školských odborů František Dobšík.

Dnes činí průměrný plat ve školství 24 tisíc korun. Nástupní plat vzdělaného kantora je 16 tisíc. Průměrně stoupnou od ledna učitelům platy o 1 700 měsíčně. Ti služebně nejstarší však dostanou zřejmě jen pár stovek. Nástupní plat by se naopak měl zvýšit alespoň na dvacet tisíc.

Ministr také přichází s převratným návrhem. Chce, aby budoucí studenti pedagogických fakult museli před nástupem na vysokou školu nejdříve odučit rok či dva. Tím by prokázali, že se v budoucnu opravdu chtějí věnovat učitelství.

Čtěte ve středeční MF DNES

Více o návrhu ministra Dobeše pro budoucí studenty pedagogických fakult čtěte ve středeční MF DNES.

.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video