Rodina bude mít měsíc na rozhodnutí, zda si chlapce nastálo ponechá.

Rodina bude mít měsíc na rozhodnutí, zda si chlapce nastálo ponechá. | foto: Dan Materna, MF DNES

Čtvrtek poputuje „na zkoušku“ do náhradní rodiny

  • 6
Sociální pracovníci na počátku příštího týdne osloví první rodinu, která by mohla adoptovat Vendelína Čtvrtka, dítě nalezené v popelnici. Sdělil to dnes asistent pražského radního Jiřího Janečka Miroslav Šmíd.

Rodina pak bude mít měsíc na rozhodnutí, zda si chlapce nastálo ponechá. Pokud nebude mít o Vendelína zájem, osloví magistrát další ze čtyř předem vybraných párů.

Vendelín, kterého našel 13. prosince v kontejneru v Praze 4 bezdomovec Miroslav Szamszely (více zde), je v současné době v kojeneckém ústavu. Převezli ho tam po propuštění z nemocnice.

Vzhledem k tomu, že Vendelínovi rodiče jsou neznámí, musí sociální pracovníci adoptivní rodiče připravit i na nečekaný vývoj nebo případné zdravotní komplikace dítěte. Úředníci proto zájemce vybírali hlavně podle toho, zda jsou ochotni přijmout i dítě, o jehož minulosti nic nevědí.

Obvykle hledá náhradní rodiče úřad v kraji, kde bylo dítě nalezeno. Ode dne nalezení běží dvouměsíční lhůta, během které se k Vendelínovi mohou přihlásit jeho biologičtí rodiče. Po jejím uplynutí může být chlapec předán k adopci.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video