Zdeněk Doležel

Zdeněk Doležel | foto: iDNES.cz

ČT: Šéf kabinetu u Paroubka skončil kvůli korupci

  • 11
Podezření z korupce - to je důvod, proč opouští funkci ředitel kabinetu premiéra Jiřího Paroubka Zdeněk Doležel. Podle České televize souvisí jeho odchod s privatizací Unipetrolu polským koncernem PKN Orlen.

Televize tvrdí, že se Doležel sešel mimo budovu úřadu kvůli privatizaci s polským lobbistou Jackem Spirou.

Setkání je natočené na kazetě, kterou má vláda k dispozici. Schůzka byla ze Spirovy strany provokací, tvrdil moderátor Událostí. Doležel přesto odchází, protože jednal v příkrém rozporu s požadavky na chování vysokého státního úředníka.

Vládní mluvčí Lucie Orgoníková potvrdila, že Doležel končí ve funkci v pondělí. "Pracovní poměr s ním bude ukončen dohodou."

ČTK připomíná, že je to jen další personální změna ve Strakově akademii. Během prázdnin dostali výpověď dlouhodobí pracovníci tiskového oddělení Jindřich Marek, Luboš Šikula a Pavlína Rumplová. Vládní tiskové oddělení naopak posílili lidé z útvaru mediálních analýz.

Kabinet také odvolal šéfa úřadu vlády Aleše Šulce, který funkci zastával za expremiéra Stanislava Grosse. Jeho nástupcem je dosavadní náměstek ministra pro místní rozvoj Ivan Přikryl. Do funkce ale zatím nebyl jmenován kvůli pochybnostem kolem údajné spolupráce s komunistickou Státní bezpečností. - více zde

Personální změny v tiskovém odboru Paroubek avizoval v červenci kvůli rozruchu, který vyvolaly informace, že je proti změnám v penzijním systému. - více zde

Premiér následně tyto zprávy dementoval s tím, že jeho slova byla zkreslena a vytržena z kontextu. Později tvrdil, že vládní tiskový odbor musí lépe fungovat.

Orgoníková ale spojitost výpovědí s vyjádřením o důchodové reformě už dříve odmítla - důvodem je podle ní reorganizace oddělení.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video