Petříček: Neumím si představit, že bychom s pravicovým ANO spolupracovali

  • 459
ČSSD hledá spojence, kteří ji pomohou bránit sociální stát, řekla místopředsedkyně strany Jana Maláčová. „Neumím si představit, že bychom s pravicovým ANO spolupracovali,“ uvedl na tiskové konferenci sociální demokracie, která je nyní s ANO v koalici, ministr zahraničí a místopředseda ČSSD Tomáš Petříček.

Závazek, že po volbách nepůdou znovu do vlády s hnutím ANO a se současným premiérem Andrejem Babišem, od ČSSD požadují Zelení, s nimiž chtějí jít sociální demokraté spolu do podzimních voleb.

ČSSD chce podle ministra Tomáše Petříčka nabídnout voličům levicovou alternativu „sbližování hnutí ANO a ODS“. „Což vidíme jako riziko,“ řekl Petříček. Společný projekt, o němž jednají sociální demokraté jednají ze Zelenými, má podle něj vést k tomu, že neumožní pravicovou vládu ANO a ODS, které podle Petříčka pokukují po spolupráci. „S hnutím ANO do budoucna sociální demokracie těžko může spolupracovat,“ uvedl Petříček.

Maláčová řekla, že kampaň bude o programu, ne o personáliích. „Starost o lidi, péče o lidi a jejich práva a také péče o přírodu, to jsou dvě základní otázky, které rozhodnou o tom, jak budeme v jednadvacátém století úspěšní. Pro nás je Strana zelených přirozeným partnerem,“ míní místopředsedkyně ČSSD.

Hnutí ANO se posouvá doprava, říká Hamáček

Šéf sociální demokracie Jan Hamáček už o víkendu řekl, že je přesvědčen, že vládní partner sociálních demokratů, hnutí ANO, se posouvá stále více doprava a pokukuje směrem k ODS.

„Posun doprava byl jednoznačně stvrzen schválením daňového balíčku formující se, i když nepřiznanou  koalicí mezi hnutím ANO a ODS, což z našeho pohledu je politika, která v těch konkrétních konturách, rozbíjí solidaritu ve společnosti,“ prohlásil doslova Hamáček.

Hamáček lákal Zelené ke spolupráci, slibem, že společně nikdy nebudou podporovat ustavení koalice ANO a ODS po příštích volbách. „Pokud Česká republika bude směřovat k vládě ANO a ODS, tak budu v našem potenciálním společném projektu navrhovat, abychom se veřejně zavázali, že taková vláda nevznikne za žádných okolností s naší podporou,“ slíbil Hamáček Zeleným.

Zelení chtějí ovšem něco malinko jiného. Aby ze strany ČSSD jasně zaznělo, že v příštím volebním období nebude za žádných okolností ani ona s hnutím ANO a se současným premiérem Andrejem Babišem v koalici.

Tomu se blížilo Petříčkovo prohlášení na pondělní tiskové konferenci.

Šéf ODS Fiala: To ČSSD drží populistickou koalici

„Skutečnou hrozbou je pokračování populisticko-bolševické koalice Andreje Babiše. Tu drží ČSSD, která porušila snad všechny sliby a ‚červené čáry‘, které kdy voličům dala,“ reagoval na Twitteru předseda občanských demokratů Petr Fiala.

„Už toho ČSSD moc nezbylo: jejich předseda J.Hamáček si namlouvá Stranu zelených a varuje před údajnou vládou ANO a ODS. Tak se toho socani bojí, že se už více než 7 let „obětují“ a s A. Babišem raději vládnou oni :-),“ uvedl i šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

ČSSD bude hlasovat pro konec uhlí již v roce 2033

Sociální demokraté, kteří nemají podle průzkumů veřejného mínění jistotu, že se dostanou po do Sněmovny, chtějí sestavit kandidátku, na níž by byli také nezávislé osobnosti či zástupci odborů. Podle šéfa ČSSD není dobré tříštění sil.

Hamáček se pokusil naklonit si Zelené i tím, že ministři za ČSSD odmítnou ve vládě odklon České republiky od uhlí až v roce 2038, ale bude prosazovat, aby to bylo již o pět let dříve, v roce 2033.

„Je zde řada otázek, na které nebylo zodpovězeno. Co bude s lidmi, kteří budou postiženi útlumem uhlí v energetice,“ řekl Petříček. Nelze podle něj připustit, aby odklady rozhodnutí nesli v cenách spotřebitelé. Sociální demokracie chce podle něj vědě, jak bude zajištěna energetická bezpečnost České republiky.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video