ilustrační snímek | foto: Shutterstock

Ve středu přibylo 134 případů covidu, naočkováno bylo přes sto tisíc lidí

  • 285
Ve středu v Česku přibylo 134 nových případů covidu, o polovinu méně než před týdnem. Vakcínu dostalo za středu 113 301 lidí. Na 100 000 obyvatel připadá za týden měně než 10 nakažených. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví.

Ve středu bylo provedeno 19 957 PCR testů a 102 865 antigenních testů. Aktuálně hospitalizovaných je 113 lidí, z toho 14 v těžkém stavu. Hodnota incidence klesla na 9.

Reprodukční číslo udávající, kolik dalších lidí průměrně nakazí jeden pozitivně testovaný, se téměř týden drží pod hodnotou 0,7. K dnešku je na 0,65. Epidemie zpomaluje, pokud je reprodukční číslo pod hodnotou jedna, nad kterou bylo naposledy nakrátko v polovině dubna.

Zdravotníci ve středu podali přes 113 301 dávek vakcíny. Je to podobné množství jako před týdnem. Nad 100 000 se počet aplikovaných dávek za den drží v pracovních dnech od 26. května. Zdravotníci od počátku vakcinace koncem loňska rozdali dosud zhruba 6,9 milionu dávek.

Mezi vakcínami vede v počtu podaných dávek přípravek Comirnaty od firem Pfizer/BioNTech, druhá nejčastěji používaná je vakcína Vaxzevria od společnosti AstraZeneca a poslední látka od firmy Moderna.

Koktejl mutací bobtná. Indickou, jihoafrickou či brazilskou má 93 lidí

V Česku dále pokračuje pokles nově nakažených. Snižují se i počty zemřelých, zatímco v březnu se pohybovaly až kolem dvou stovek, v posledních zhruba dvou týdnech jsou v řádu jednotek.

30. května 2021

V pondělí a ve středu dokonce nezemřel žádný člověk v důsledku onemocnění covid-19. V pondělí to bylo poprvé od začátku loňského září. Statistiky úmrtí ale ministerstvo pravidelně zpětně navyšuje.

Od loňského 1. března, kdy byly v Česku potvrzeny první případy nákazy, ministerstvo zaznamenalo zhruba 1,67 milionu případů, s covidem-19 zemřelo 30 257 lidí.

Nejzasaženějším okresem je v současné chvíli Český Krumlov, kde za posledních sedm dní přibylo 33 nově nakažených. Dalšími jsou České Budějovice, Klatovy, Nymburk nebo Liberec.

Naopak nejlépe je na tom Královéhradecký (3), Karlovarský (4) a Pardubický (5). Nejvyšší počet nových nákaz za sedm dní na 100.000 obyvatel vykazují Jihočeský (18) a Liberecký (18) kraj.

V souvislosti se zlepšující se epidemiologickou situací dochází také k postupnému rozvolňování opatření. Žáci nemusí ve školách nosit roušky (na chodbách a ve společných prostorech tato povinnost stále platí).

Od 1. července vláda schválila, že v obchodech může být jeden člověk na deset metrů čtverečních, kapacita v bazénech a wellness se zvyšuje z 50 na 75 procent a v kadeřnictví se nemusí pokračovat v evidenci zákazníků.

Také bude v restauracích a klubech umožněna živá hudba, zatím ale ne tanec. Limit účastníků venkovních akcí se navýší na 5 000 a už na nich mohou být i stojící návštěvníci, uvnitř bude moci být 2 000 lidí.

Denní nárůst počtu potvrzených nákaz covid-19 v ČR

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video