Co nastane po Škromachovi

  • 12
Zdá se, že se předseda vlády konečně dočká. Po sérii zdrcujících porážek stojí před vítězstvím alespoň ve vlastní straně. Krajské konference ukazují, že socialisté přece jen dávají přednost jeho deklarované ohebnosti před Škromachovým starosocialismem.

Naděje na to, že bude Gross zvolen předsedou ČSSD, je vysoká. V politice není věčné nic, ke změnám v boji o předsednictví ještě může dojít.

Jedno je však nepochybné: příští předseda nebude nastolen rozhodnutím odcházejícího stařešiny (tak instaloval Zeman Špidlu), nýbrž po normálním politickém boji. Slabinou tohoto vnitrostranického boje je nejasnost, jaké vlastně politiky to spolu zápasí.

Kdo je s kým a proti komu, můžeme ještě vyluštit, méně jasné je, jakou politiku ČSSD povede, ať už pod Grossem či Škromachem.

Sešitek o socánkovi, což byl volební breviář, je asi už passé, ale nový sešitek není. Jsou jen náhodné informace, jednotlivé návrhy, které se často navzájem vyvracejí a žádnou konzistentní politiku pro budoucno netvoří. Zdá se, že v této chvíli ČSSD na koncepční analýzu nemá sílu. Její nynější ideologie je velmi jednoduchá: jak porazit soka ve straně a jak zlepšit děsivě nízké preference.

Snižovat daně je jedna politika, ale snižovat daně chudým je politika úplně jiná. Nikdo neříká, co to je být Blairem v Praze. Asi jen heslo. Grossova vize je, že strana musí být jednohlasná, co usnese, to bude podporovat. Kdo se nepodřídí, nemá ve straně co dělat.

Taková touha je v současném rozkladu ČSSD pochopitelná, ale jasné není, co ten jeden hlas vlastně má říkat. Na to si musíme počkat, až bude ve straně čisto, rozuměj, až padne Škromach. Že jde o něj, to už ví asi i on. Co bude po čistce, jaká politika, to může být velké překvapení: Škromachova politika bez Škromacha. Budoucnost má jen jedna levicová strana, ne dvě.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video