Bývalý americký prezident se přijel setkat s ostatními politiky "v důchodu".

Bývalý americký prezident se přijel setkat s ostatními politiky "v důchodu". | foto: Dan Materna, MF DNES

Clinton přiletěl v mikině a pod přísným dohledem

  • 14
Bill Clinton není prezidentem USA už přes pět let. Jeho návštěvu v Česku přesto doprovázela přísná bezpečnostní opatření. Jeho letadlo dosedlo na ruzyňské letiště v pátek po odpoledni. To, že do Prahy přicestuje významná osoba, však bylo jasné už mnohem dříve.

ČTĚTE TAKÉ:
Clinton přijíždí do Prahy, možná stihne i jazz

Před starou letištní halou v Ruzyni už desítky minut předtím hlídkuje několik uniformovaných policistů.

Společně s nimi bedlivě obhlížejí okolí i muži v černých oblecích, se sluchátkem v uchu - američtí vládní agenti. Bill Clinton má jako bývalý americký prezident stále nárok na státní ochranku.

"Musíte jít na druhou stranu silnice, u vchodu stát nemůžete," vykazuje z blízkosti haly čekající novináře jeden z policistů. Po pár minutách přichází znovu a nařizuje, že se novináři musí držet v jednom hloučku.

Na bývalého amerického prezidenta mezitím čeká kolona několika luxusních aut před budovu letiště. Vzápětí z haly začínají Clintonovi lidé vynášet tašky s osobními věcmi a také haldu výtisků jeho pamětí.

O chvíli později z haly vychází i Clinton. V modré mikině, s brýlemi zasunutými do výstřihu a v džínách působí jako unavený turista. Otočí se a mává. Vzápětí nasedá do bílého terénního auta a odjíždí do hotelu Four Seasons v centru Prahy. Společně s ním přiletěla do Česka i jeho pětadvacetiletá dcera Chelsea.

Zatímco Chelsea si odpoledne vyrazí v limuzíně na prohlídku Prahy, její otec zůstává v hotelu do začátku konference. Policisté mezitím lidem v okolí namátkově kontrolují doklady. Policejní hlídky mají celou dobu pod dozorem i úzkou uličku, kterou musí Clintonova kolona vyjet od hotelu.

Před odjezdem se šéfovi českých bodyguardů nezdá, jak jsou auta v čekající koloně seřazena. Nechává pořadí vyměnit, aby nebyl vůz připravený pro Clintona hned druhý v pořadí.

Těsně před pátou portýr otvírá prosklené dveře. Jako na povel všechny vozy startují. Američtí bodyguardi v oblecích se široce rozkročeni rozestavují kolem dveří, připraveni Clintona i na těch pár metrech chybějících k autu chránit svými těly. Clinton vychází v perfektním obleku. Spouště fotoaparátů cvakají.

Mezi fotoreportéry číhají na "svou šanci" i dva sběratelé podpisů. Bill Clinton chvíli na ulici diskutuje se svými spolupracovníky a pak nastupuje do vozu. Jeho bodyguard posbírá papíry a bloky k podpisu a podává je Clintonovi do vozu. Podepsané archy pak vzápětí vrací čekajícím.

Kolona se dává do pohybu směrem k Černínskému paláci - sídlu českého ministerstva zahraničí.

Střežíme ho jako ministra
Všechna bezpečnostní opatření, která Clintonův přílet provázela, možná nebyla na první pohled zřejmá. Ale na jeho ochraně se v Česku podílelo několik desítek tuzemských policistů.

"Bezpečnostní opatření jsou pochopitelně menší, než když tu byl ještě jako prezident USA," řekl Lubomír Kvíčala, šéf ochranné policejní služby.

"Rozsah ochrany je asi takový, jako kdyby do Česka přijel ministr jiného státu. Kontrolujeme tedy všechna místa, kde se dotyčný bude pohybovat. Jen to není třeba tolik dní dopředu, jako kdyby přijel prezident, který je stále ve funkci," dodal.

Těsně po páté se na Loretánském náměstí před ministerstvem rozezněly policejní sirény. Clintonova kolona se objevila vzápětí. V půl šesté už bývalý americký prezident seděl v sále se sluchátky na uších a poslouchal své kolegy, vrcholné politiky v "důchodu".


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video