Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 29. 3. 2016 22:33

Návštěva čínského prezidenta v České republice

Portál iDNES.cz sleduje průběh návštěvy čínského prezidenta v ČR. Mimořádnou zahraniční cestu provázejí protesty, Češi se během nich střetli s čínskými aktivisty

17:15
„Demonstranti mění trasu a přesouvají se pod Ministerstvo zahraničních věcí do Loretánské ulice. Tam zazní další proslovy. A následně by tam měla být demonstrace i ukončena,“ informuje reportér iDNES.cz.
17:13
Podle předsedy Senátu Milana Štěcha se informace o pražských protestech k čínské delegaci dostaly. "Některé formy protestu byly nevkusné, nebyly namístě a spíše poškozují obraz České republiky. Hanobit symboly suverénního státu ještě při návštěvě jeho vrcholného představitele, to skutečně není slušné jednání," poznamenal Štěch.
17:03
Čínský prezident Si Ťin-pching zahájil schůzku s premiérem Bohuslavem Sobotkou.
17:00
Odbočku na Hrad z Nerudovy ulice blokuje asi dvacet policistů. Demonstranti pokračují v klidu dál po policisty určené trase.
16:54
V Nerudově ulici vylézá z okna postarší muž a demonstrantům ukazuje portrét bývalého prezidenta Václava Havla. Pochod se zastavuje a muž sklízí potlesk.
16:49
„Miloše do koše!, Ať žije Havel! a Ať ten Zeman čumí, jak kavárna umí! Demonstranti, pochodující z Kampy na zastávku Brusnice, mají ve volbě oblíbeného prezidenta jasno,“ informuje z místa reportér iDNES.cz.
16:16
Účastníci demonstrace proti návštěvě čínského prezidenta se z Kampy vydávají na pochod k zastávce Brusnice, kde se spojí s další plánovanou protestní akcí (psali jsme zde o ní ve 14:21). Na Kampě zůstávají jen pročínští demonstranti, několik desítek jejich odpůrců a policisté.
16:10
Prostor pro své proslovy dostává na Kampě řada řečníků. Varují před lhostejností českých politických představitelů před porušováním lidských práv v Číně. „Pokud nerespektují demokratické hodnoty, měli by jet své funkce vykonávat do nedemokratických států,“ řekl například Václav Němec z Ústavu filosofie a religionistiky Filozofické fakulty UK.
16:09
Odpůrci čínského prezidenta mají tibetské vlajky, velký transparent s červeně pomalovanou fotografií zakladatele komunistické Číny Mao Ce-tungem nebo srdce s fotografií bývalého prezidenta Václava Havla a dalajlamy. Podporovatelů Si Ťi-pchinga je na Kampě zhruba 50, akce je zatím bez konfliktů, uvádí ČTK.
16:09
Účastníků protestu proti sbližování ČR a Čínské lidové republiky je na pražské Kampě zhruba pět set. Protest se odehrává na dohled od Lichtenštejnského paláce, kde s českými politiky jedná čínský prezident Si Ťin-pching. Stejně jako v pondělí přišli demonstrovat i příznivci čínské politiky, kteří se velkými čínskými vlajkami snaží zakrýt vlajky a transparenty odpůrců režimu. Ti si tentokrát přinesli teleskopické tyče, aby své vzkazy dostali výš na viditelné místo.
16:07
Vedle smlouvy o strategické spolupráci dnes zástupci České republiky a Číny uzavřeli dalších deset memorand nebo partnerských smluv; týkají se například průmyslových zón, vědeckotechnické spolupráce, investic do infrastruktury cestovního ruchu nebo civilního letectví. Další partnerské dohody uzavřeli zástupci České národní banky a Čínské komise pro regulaci bankovního sektoru (CBRC) a také primátoři hlavních měst obou zemí. Text smlouvy mezi Prahou a Pekingem byl v předešlých dnech kritizován kvůli tomu, že v ní hlavní město uznává politiku jedné Číny.
16:01
Vicepremiér Pavel Bělobrádek v tiskové zprávě ocenil pokrok, kterého Čína dosáhla v integraci do globální ekonomiky. „Doufám, že stejně spektakulárního pokroku dosáhne Čína v oblasti lidských práv,“ uvedl Bělobrádek.
15:18
„Ihned po příjezdu čínského prezidenta vjeli mezi demonstranty policisté s dodávkami. Vytvořili tak vozovou hradbu mezi pročínskými a protibetskými demonstranty a zcela tak zamezili jakémukoliv výhledu na Lichtenštejnský palác. Od odpůrců návštěvy mohutně zazněla hesla na adresu policistů jako Hanba! a Styďte se!,“ píše reportér iDNES.cz z Kampy.
14:21
Organizátoři "pokojného shromáždění na obranu demokracie a lidských práv v ČR, v Číně, v Tibetu a na Tchaj-wanu" přesunuli svou akci, která měla v 17 hodin začít na Hradčanském náměstí, do parku Maxe van der Stoela poblíž tramvajové zastávky Brusnice a Pohořelec. Důvodem je znepřístupnění prostor Hradčanského náměstí i záložního prostoru v Parléřově ulici u Gymnázia Jana Keplera.
Na shromáždění vystoupí například písničkář a šéf českého centra Mezinárodního PEN klubu Jiří Dědeček, ředitel Národní galerie Jiří Fajt, hudebník Michael Kocáb, exvelvyslanec v USA a Rusku Petr Kolář, ředitel Post Bellum Mikuláš Kroupa, bývalá mluvčí Charty 77 Dana Němcová, teolog a biskup Václav Malý či exministr zahraničí Karel Schwarzenberg.
  • Demonstrace proti pompézní formě návštěvy čínského prezidenta v Praze (snímek...

    Demonstrace proti pompézní formě návštěvy čínského prezidenta v Praze (snímek pochází z Kampy). / Autor: Václav Janouš, MF DNES

14:20
Na sto lidí přišlo na protestní akci proti čínskému prezidentovi, kterou pořádá uskupení Češi Tibet a Tchaj-wan podporují. Prozatím stojí v parku u Sovových mlýnů na Kampě, kde je odděluje zhruba od padesátky Číňanů policejní zátaras. „Chceme upozornit, že se nám nelíbí sbližování ČR a Číny,“ řekl organizátor Tomáš Peszynski. Protesty jsou zatím poklidné, policie za odpoledne nemusela zasahovat.
13:34
S kulturní spoluprací to zní ale spíš jako deklarace pro média. Přinejmenším český ministr kultury říká, že ho s nabídkou kulturní spolupráce nikdo z Číny neoslovil.
29.března 2016 v 12:42, příspěvek archivován: 29.března 2016 v 13:34

Čínský prezident teď na tiskovce horoval pro kulturní výměnu a spolupráci.Zajímavé,že ministra kultury ČR nikdo v té věci neoslovil...

  • Demonstrace na podporu Tibetu v den návštěvy čínského prezidenta v Česku (29....

    Demonstrace na podporu Tibetu v den návštěvy čínského prezidenta v Česku (29. března 2016). / Autor: Václav Janouš, MF DNES

12:37
„Vážím si toho, že firma Škoda Auto, což je naše nejúspěšnější firma, bude v průběhu příštích pěti let investovat 60 mld. Kč pro výstavbu svých závodů v ČLR, vážím si i investic našeho leteckého průmyslu a tak bych mohl pokračovat dál a dál. Skončil bych tím, že vztahy mezi našimi státy nejsou založeny jenom na ekonomické základně. Snažíme se rozvíjet i výměnu osob, jsem rád, že už platí pětiletá víza pro čínské podnikatele, ale bylo by dobré zjednodušit vízovou povinnost i pro další osoby. Za chvíli se setkáme s čínskými a českými fotbalisty, což je záležitost spolupráce v oblasti sportu a věřím, že stejné úrovně spolupráce dosáhneme i v oblasti kultury a v oblastech dalších. Závěrem bych popřál, aby - slovy našeho premiéra Bohuslava Sobotky se ČR stala vstupní branou pro ČLR do EU. A sám bych dodal - aby byla klidným přístavem, do kterého se budou vracet po nejrůznějších bouřích čínské lodi, aby tam nalezly přátelské přijetí.“
12:33
„Vážím si jak našeho osobního přátelství, tak navázaných skvělých obchodních vztahů mezi ČLR a Českou republikou. Zítra na Žofíně budeme na business fóru podepisovat konkrétní obchodní smlouvy a jestliže jsem odhadoval, že objem čínských investic v tomto roce bude 45 mld. Kč, hluboce jsem se zmýlil. Je to jen na tento rok 95 mld Kč, ale samozřejmě, že investice jdou i opačným směrem.“