ilustrační snímek | foto: Martin Popek

Nad Českem bouřilo. V Rakovníku se vytvořila laguna, hasiči evakuovali 11 lidí

  • 239
Předpověď se naplnila, neděle přinesla bouřky. První se objevily před polednem v severních horách, postupně se rozšířily po celé zemi. Několik menších řek vystoupalo na 1. stupeň povodňové aktivity (bdělost). Výstraha meteorologů platila do večera.

Voda ve východočeské Loučné po průtrži okolo 13. hodiny rychle stoupla dokonce o 80 centimetrů, pak však začala pomalu klesat. Na první stupeň se dostala také Lužická Nisa. Později se však oba toky vrátily do normálu.

Večer se bouřky přesunuly do Pardubického kraje a na Ostravsko. V Jihomoravském kraji a na Vysočině pršelo.

Radarový snímek srážek

Aktuální radarový snímek srážek nad Českou republikou. Více na Pocasi.iDNES.cz

„Lokálně se očekává přívalový déšť s ojedinělým rozvodněním malých toků, zatopením podchodů, podjezdů, sklepů,“ varovali meteorologové ve své výstraze pro neděli. 

Evakuace v Rakovníku

Po přívalu deště se v neděli odpoledne v rakovnické Nádražní ulici vytvořila laguna, hasiči pomohli s evakuací 11 lidí z několika vozidel. Nikdo nebyl zraněn, řekla mluvčí středočeských hasičů Vladimíra Kereková. „Lokální záplava vznikla v neděli odpoledne v centru Rakovníka po silném dešti. Hasiči na místě odčerpávali vodu,“ uvedla.

Nebezpečí mohly představovat také kroupy a blesky. „Je třeba dbát na bezpečnost s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem. Při řízení vozidla v bouřce snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně,“ dodali meteorologové. ČHMÚ doporučovalo sledovat vývoj a postup bouřek na výstupech z meteorologických radarů.

Výstraha platila až do 22 hodin a vztahovala se na celé území České republiky.

Podle měsíčního výhledu počasí, který ČHMÚ zveřejnil, se budou do poloviny srpna pohybovat maximální teploty přes den okolo 24 stupňů Celsia. Má však také pršet více, než je mezi polovinou července a srpna obvyklé. 

V příštím týdnu se budou denní teplotní maxima zpočátku pohybovat kolem 27 stupňů, uprostřed týdne jen kolem 21 stupňů a na konci týdne budou opět stoupat.

Více na Počasí iDNES.cz

Podívejte se i na naše další živé přenosy

Sledovat na iDNES.tv

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video