Chirurg se soudí s nájemníky

N o v é M ě s t o - První městská část před nedávnem pronajala v Mezibranské ulici 17 takřka tři sta čtverečních metrů prostor žilnímu chirurgovi Oto Schützovi. Umožnila mu tak rozšířit Kliniku jednodenní chirurgie, kterou má o poschodí níž, a kromě toho si zařídit z poloviny poschodí, tedy na ploše 140 čtverečních metrů, byt. "Doktor Schütz tak nemusí řešit, jak se po službě dostat domů," řekl k tomu tehdy místostarosta první městské části Karel Loucký (ODS). Schütz však má kousek od Mezibranské, v Lublaňské ulici, společně se svou ženou, advokátkou Jaroslavou Šafránkovou, činžovní dům. A další dům vlastní v ulici Nad Cementárnou v Podolí.

Nájemníci obou těchto objektů obdrželi výpovědi z bytu. Kromě toho Oto Schütz vlastní byt na Velké Ohradě v Praze 13 a pronajímá byt v Lamačově ulici na Barrandově, což potvrdili cizinci, kteří v něm žijí. Trvalé bydliště má však v Myslíkově ulici a jeho žena v ulici Stroupežnického.

První městskou část, která doktorovi umožnila zařídit si v obecním majetku soukromou kliniku a ještě byt, i když se přitom vždy odvolávala na dvacetileté embargo hygieniků pronajímat prostory v okolí magistrály k bydlení, o těchto skutečnostech nechce nic vědět. Loucký na dotaz, zda mu nepřipadá divné, že obec majiteli několika nemovitostí poskytuje prostory k bydlení v obecním domě, řekl: "Nepřipadá mi nic. Jsou to nesmyslné otázky, na tento fakt se nijak nedívám," uvedl místostarosta. Ve vedlejším domě v Mezibranské ulici má od obce pronajaté celé patro pro advokátní kancelář i Šafránková.

O majetku Schütze Loucký nic neví. "I kdybych to věděl, musel bych zjišťovat, jak vypadají nájemní smlouvy lidí v těch domech, zda nejsou celé obsazené a podobně." Podle nájemníků obou domů jsou v nich však volné byty. "V Lublaňské, kde bydlím, jsou tři volné byty, které doktor Schütz s manželkou pronajímají, většinou cizincům. Kromě toho je v domě už asi deset let prázdná garsonka," uvedl Miroslav Čech. Ten dostal s rodinou výpověď od majitelů domu v roce 1994 a nyní se již dva roky dohadují přes soudy, kam by se měli vystěhovat. "Nabídli nám byt v Klecanech, ale byl obsazen," řekl Čech. Nejvyšší soud potvrdil, že mimo Prahu náhradní byt být nesmí.

V současné době se navíc připravuje rekonstrukce celého domu, včetně přistavění několika pater, kvůli vybudování lékařských ordinací.

Hůře než nájemníci v Lublaňské jsou na tom obyvatelé podolského domu, kteří rovněž obdrželi výpovědi. Výsledkem je obvinění z trestného činu zásahu do práva k domu, bytu nebo nebytovému prostoru, které na Šafránkovou a Schütze podal těsně před loňskými Vánocemi Václav Hataš z Úřadu vyšetřování v Praze 4.

"Majitelé domu začali dělat rekonstrukci, aniž by se na nás nějak ohlíželi. Začali bourat chodbu, obnažili elektroinstalaci na chodbách. Jelikož řemeslníci porušili plynovou přípojku, byl zastaven i přívod plynu," konstatoval nájemník Oldřich Taraba. "Plně chápu, že jako majitelé si mohou s domem dělat, co chtějí, ale musí to mít nějakou úroveň," dodal. Nikdo z nájemníků z obou domů se nebrání vystěhování, jenom požadují přiměřené byty.

Oto Schütz odmítl odpovídat na otázky týkající se celé záležitosti a vyžádal si 28. února zaslání dotazů faxem s tím, že na ně odpoví písemně. Včera, poté co MF DNES kontaktovala místostarostu Louckého, Schütz na fax zareagoval. "Obdržel jsem otázky, na které rád odpovím. V současné době však jako první musím připravit přednášku na kongres v New Yorku, na který odjíždím zanedlouho. Jakmile budu s přednáškou hotov, pošlu odpovědi," sdělil po deseti dnech Oto Schütz.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video