Chcete zprávy ze Strahova? Pokud ano, plaťte

Praha - Přibližně deset milonů korun. Na tolik si organizátoři cení exkluzivní televizní práva na přenosy ze Strahovského stadionu v Praze, který by v příštích dnech měl být hlavní "ubytovnou" odpůrců globalizace. Pořadatelská společnost FAM už se svou nabídkou oslovila několik tuzemských televizí, zatím se však s nikým pevně nedohodla.

Firma v každém případě očekává, že výdělek by mělo přinést i prosté zprostředkování zpravodajství. Novinář, který by se rád dostal do objektu stadionu, musí nejprve složit tisíc korun. Stejnou částku platí i fotografové či kameramani. Mluvčí firmy FAM Tomáš Doubek tvrdí, že devět set vrátí po skončení akce zpět.

"Ta stovka je třeba na výrobu speciální plastikové novinářské karty. Děláme to jen proto, aby sem nechodili zdarma spát lidé, kteří se prokáží novinářskou průkazkou. Co kdyby byly jen z okresních novin a díky průkazce se dostali dovnitř bez placení," vysvětlil Doubek.

Předsedkyni Syndikátu novinářů Irenu Válovou však nepřesvědčil - opatření FAM považuje za hanebné: "Je to jako kdyby si někdo pronajal toalety v parlamentu a chtěl vybírat od novinářů peníze za to, že projdou budovou a chtějí si promluvit s poslanci. Nejde přece o soukromou akci, lidé mají právo znát názory ubytovaných demonstrantů i vědět o poměrech v kempu. Jde o veřejnou diskusi, na kterou nelze novinářům prodávat přenosová práva, tedy umožnit jim vstup pouze za peníze. Nikde ve světě to nemá obdoby, poradíme se s právníky, co proti tomu podniknout," prohlásila Válová.

Přesto většina médií na podmínky společnosti FAM přistoupila a speciální povolení si koupila. "Rozhodně to je neobvyklý postup, který do budoucna nehodláme opakovat," konstatoval zástupce šéfredaktora zpravodajství České televize Karel Novák.

Šéfredaktor zpravodajství TV3 Daniel Konečný to vidí podobně: "Zaplatili jsme čtyři akreditace. Udělali jsme to jen proto, abychom mohli diváky komplexně informovat o dění v Praze. Chování firmy je však přinejmenším nestandartní."

 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video