ilustrační snímek | foto: AP

Lidé bez testu z Prahy neodletěli. Očkování jim pro let do Švédska nestačilo

  • 1008
Nepříjemné překvapení zažili cestující na pražském Letišti Václava Havla, když chtěli v neděli letět se společností Ryanair do švédského Göteborgu. Ač měli někteří dokončené očkování nebo potvrzení o prodělaném covidu-19, bez negativního testu je do letadla personál nepustil. Přitom Švédsko uznává pro vstup do země všechny tři zmíněné možnosti.

„Dnes jsme s kamarádkou měly letět do Göteborgu. Jak ČR, tak Švédsko jsou v zelené zóně navzájem. Vše jsme měly stokrát zkontrolované. S sebou jsme měly potvrzení o prodělání covidu. Do letadla nás nepustili, ani lidi plně naočkované,“ podělila se o zkušenost v cestovatelské skupině na Facebooku v neděli Alice Hůlová. Celkem podle ní neodletělo asi 20 lidí.

„Jsem jeden z těch, které nepustili na palubu. Potvrzuji, co je tu řečené. Absolutně nedůstojné chování vůči zákazníkům, nedostatečné informování a nesmyslné podmínky skryté hluboko uvnitř stránek, které neodpovídají podmínkám, která má samotná země!“ potvrdil další pasažér Lukáš Janičík.

Jiné podmínky u aerolinek a cílové destinace

Na stránkách aerolinek Ryanair je sice upozornění, že „cizí občané starší 18 let, kterým je povoleno cestovat do Švédska, musí předložit negativní test na covid-19, provedený do 48 hodin před příjezdem“, nicméně hned vedle toho je odkaz na stránky švédské vlády, kde se píše něco jiného.

Tam se píše, že švédská nařízení byla k 30. červnu přizpůsobena nařízení Evropské unie. „To znamená zákaz vstupu do Švédska ze států EU/EEA, pokud nelze předložit osvědčení o očkování, osvědčení o testu nebo osvědčení potvrzující zotavení z nemoci covid-19,“ píše se v angličtině na oficiálním webu švédské vlády.

Červená Tečka ovlivnila na dva miliony lidí, nově ztěžuje cestování i hospodu

Je tak možné, že aerolinky neaktualizovaly podmínky ve svých interních nařízeních, nebo stanovily vlastní podmínky a vyžadují vyšší záruku bezinfekčnosti v podobě negativního testu. Nicméně u ostatních zemí, jako je třeba Rakousko či Itálie, se Ryanair řídí podmínkami cílové země.

Společnost Ryanair redakci iDNES.cz na žádost o vysvětlení do vydání článku neodpověděla. 

Švédská ambasáda v Praze potvrdila, že informace na oficiálním webu švédské vlády pro vstup do země jsou aktuální. „Pokud nás lidé kontaktují, upozorňujeme, že některé letecké společnosti mají své výjimky,“ dodala však Yvona Haslová ze švédské ambasády.

Zkontrolujte si aktuální platné podmínky

Letiště Václava Havla Praha apeluje na cestující, aby si vždy pečlivě zjišťovali aktuálně platné podmínky nejen pro destinaci, do které letí, ale i pro návrat. Důležité je také číst pokyny letecké společnosti i cestovní kanceláře.

„Pokud lidé potřebují předložit vstupní formulář nebo potvrzení o očkování, negativním testu či prodělání nemoci, měli by si vše připravit před cestou na letiště. Zároveň doporučujeme mít všechny dokumenty rovnou v anglickém jazyce a ideálně vytištěné, případně i v elektronické verzi,“ radí mluvčí letiště Kateřina Pavlíková.

Test na dovolenou či zábavu za své. Od 1. září si lidé zaplatí, řekl Vojtěch

„Splnění podmínek vstupu do země se kontroluje spolu s cestovními doklady a zavazadly již před odletem na přepážkách odbavení, proto je nyní celý proces delší. Cestující by tak měli být na letišti včas, tedy alespoň tři hodiny před odletem,“ upozornila Pavlíková.

To se však neshoduje s nedělní zkušeností cestujících se společností Ryanair. Že je nevpustí bez testu na palubu letadla, se lidé s certifikátem o očkování a prodělání nemoci dozvěděli až u gatu při nastupování do letadla.

Lidé si dobrovolné testy na covid-19 budou muset od září platit ze svého:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video