Laboratoře mají plné ruce práce s analýzou vzorků uhynulých ptáků. Ilustrační foto.

Laboratoře mají plné ruce práce s analýzou vzorků uhynulých ptáků. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Čeští lékaři ptačí chřipku těžko poznají

  • 46
Ptačí chřipka je pro některé české lékaře velká neznámá. Ještě se s ní nesetkali, a nejsou si tedy úplně jistí, zda by ji dokázali u pacientů poznat. Například lékařka Hana Topiarzová z Karviné míní, že příznaky nemoci by asi přesně neurčila.

INFOGRAFIKA:
Jak chřipkový virus zabíjí buňku
Ptačí chřipka na cestě do Evropy

"Ale pokud bych měla podezření, že se o ptačí chřipku může jednat, ptala bych se pacienta, zda třeba v nedávné době nebyl v cizině, kde se již nemoc objevila," popisuje lékařka.

A dodává: "Samozřejmě by mě zajímalo, zda třeba dotyčný nechová kuřata nebo nechodí krmit labutě."

Podle lékařky Aleny Kroftové z Loun nelze ptačí chřipku podle příznaků vůbec určit. "K tomu je třeba laboratorních testů," vysvětluje Kroftová.

O postupu evropských lékařů v případě, že se ptačí chřipka objeví u lidí, budou dnes jednat odborníci ve švédském Stockholmu. "Dohodnou se, jak léčit tuto nemoc u lidí. Například jaké laboratorní testy se budou provádět," řekl ve čtvrtek hlavní český hygienik Michael Vít.

"Můžu dostat ptačí chřipku?" zní v ordinacích
Lidé se podle lékařů již teď často ptají, zda hrozí nákaza nebezpečným virem.

"Vysvětluji jim, že tento druh chřipky není tak jednoduše přenosný, jak si obvykle myslí. Vždyť dříve, než ji dostane člověk od druhého člověka, musí chřipka zmutovat," říká lékařka Alena Moulíková z Hradce Králové.

"Také jim říkám, že přece hygienické návyky u nás se od těch asijských hodně liší, takže riziko není velké. To je obvykle uklidní," dodává Moulíková.

Starost o své zdraví lidé v těchto dnech projevují i jinak. Na místní veterinární stanice hlásí veškeré uhynulé ptáky, které najdou. "Mají hodně strach, a tak bedlivě pozorují všechno kolem sebe. Dnes jsme například vyjeli pro dva drozdy. Pokud se však jedná o jednotlivé úhyny, nejde o nemoc," říká Václav Šteibauer z pražské odchytové stanice.

Plné ruce práce mají i ve státním veterinárním ústavu v pražských Lysolajích. Pitvají tam totiž ptáky, u kterých je podezření, že by mohli být ptačí chřipkou nakaženi.

"Máme velký fofr. Počet pitev kvůli ptačí chřipce se několikanásobně zvýšil," řekl ve čtvrtek MF DNES vedoucí patologického oddělení Ivan Nágl.

U žádného ze zkoumaných ptáků se zatím obávaný virus nepotvrdil. "Ani u labutí, ke kterým se dnes upíná speciální pozornost. V ústavu v Lysolajích přitom pitvali deset těchto uhynulých ptáků," konstatoval mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.

Veterináři přitom od začátku ledna vyšetřili přes 110 uhynulých volně žijících ptáků a téměř 60 kusů drůbeže. Všechny testy byly negativní.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video