Britští policisté (ilustrační snímek)

Britští policisté (ilustrační snímek) | foto: AP

Srazil motorkáře a utekl do Prahy. Úřady nyní vydaly českého občana Britům

  • 32
České úřady vydaly do Velké Británie osmadvacetiletého muže, který minulý rok způsobil smrtelnou nehodu na severu Anglie. Ve městě York na něj byl již od června vydán zatykač, Čech se však mezitím přestěhoval do Prahy. Britská policie si ho převzala na základě evropského zatykače.

O vydání Čecha informovala některá britská média včetně zpravodajské společnosti BBC. Muž čelí obvinění, že zavinil smrt člověka neopatrným řízením.

Vzhledem k tomu, že se jednalo o evropský zatykač, o vydání muže v tomto případě rozhodoval Krajský soud v Ostravě. „Ano, mohu potvrdit, že k vydání opravdu došlo,“ potvrdila informaci na dotaz iDNES.cz mluvčí Krajského soudu v Ostravě Klára Krystynová.

Nehoda z loňského října stála život 63letého motocyklistu, jehož stroj se na silnici u obce Sherbury in Elmet srazil s automobilem, který řídil obvinění Čech. Den po kolizi Brit v nemocnici podlehl zraněním.

Regionální rozhlasová stanice Minster FM na svém webu uvádí, že muž byl zkraje vyšetřování zadržen, následně jej ale policie propustila, načež podezřelý odjel do Prahy. Soud ve městě York na něj v červnu vydal zatykač, když se dotyčný nedostavil k soudnímu stání.

Policisté z Yorkshire si pro něho do Česka přiletěli v pátek, píše BBC. V sobotu pak stanul před soudem, kde prohlásil, že je nevinný. Nyní je muž nadále ve vazbě, další soudní stání jej čeká 16. prosince.

O případu muže stejného jména rozhodl podle oficiálních internetových stránek Krajský soud v Ostravě 7. listopadu.

Evropský zatýkací rozkaz, kterým se Česko řídí od listopadu 2004, nahradil zdlouhavé postupy vydávání, které mezi státy Evropské unie existovaly do té doby. Člověk, který je na základě evropského zatykače zadržen, je rychle předán do země, která ho požaduje. Děje se tak na základě přímé spolupráce mezi justičními orgány a na rozdíl od klasického vydávacího procesu mezi dvěma smluvními státy tak není k předání potřebný souhlas ministra spravedlnosti.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video