Šéf Diag Human Josef Šťáva požaduje po státu další minimálně tři miliardy.

Šéf Diag Human Josef Šťáva požaduje po státu další minimálně tři miliardy. | foto: ČTK

Česko se odvolalo proti výsledku arbitráže s Diag Human

  • 8
Stát se odvolal proti výsledku arbitráže s firmou Diag Human, podle níž by měl společnosti uhradit celkem devět miliard korun. Chce, aby spor přezkoumali noví soudci. O stejném kroku uvažuje i sama společnost, která by ráda získala ještě více peněz. Informovala o tom Česká televize.

Firma Josefa Šťávy, která obchoduje s krevní plazmou, by ráda získala tři miliardy korun navíc. V částce jsou zahrnuty i úroky z prodlení, tedy asi milion a tři sta tisíc korun denně. Přezkumné řízení by při tom mohlo trvat i několik měsíců. Stát by tak ve výsledku mohl zaplatit až 14 miliard.

Podmínkou je nalezení nových soudců. Mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt pro ČTK uvedl, že stát už má svého favorita a čeká na jeho souhlas. Podle ČT by jím mohl být Milan Kindl z plzeňské právnické fakulty.

Spor mezi státem a Diag Human trvá už 13 let. Společnost tvrdí, že český stát firmu poškodil, když ji ministerstvo zdravotnictví odmítlo ve výběrovém řízení na zpracování krevní plazmy, a požaduje náhradu za ušlý zisk.

První odškodné ve výši 327 milionů firma dostala v roce 2003. Mluvčí Cikrt je přesvědčen, že není důvod, aby stát platil další peníze.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video