EU považuje odchod Česka z Konga za podvracení unijního úsilí.

EU považuje odchod Česka z Konga za podvracení unijního úsilí. | foto: Profimedia.cz

Česko rozhněvalo EU opuštěním Konga

  • 159
Těsně před nástupem Alexandra Vondry do čela ministerstva zahraničí byl vydán nestandardní příkaz k urychlenému uzavření české ambasády v konžské Kinshase. Kongo je však pro EU prioritní zemí. Vondrův náměstek Tomáš Pojar si kvůli tomu vyslechne v Bruselu nepříjemnou kritiku.

Zdroj z Evropské unie pro MF DNES uvedl, že do Prahy směřovala "velmi ostře formulovaná připomínka" k tomu, že Česko maří úsilí celé Unie o nastolení míru v Kongu.

"Bývalý ministr Cyril Svoboda vložil při svém odchodu Vondrovi do kapsy granát," řekl jeden zaměstnanec ministerstva a naznačil, že za vším možná ani nebylo politické rozhodnutí, ale snaha úředníků využít vládního vakua.

Kongo, kde během dlouhé války zemřely miliony lidí, má být výkladní skříní schopnosti Evropské unie postavit na nohy rozvrácenou zemi. Rychlý odchod Česka ze země mezi dvěma koly prezidentských voleb je brán jako vyjádření nedůvěry a podvracení unijního úsilí.

Angažovanost Unie v Kongu má zcela mimořádné rozměry. Unie tam investovala velký politický i finanční kapitál, má tam vlastní vojáky, současně buduje místní armádu, policii, soudní systém a staví komunikace.

"Velvyslanectví v Kinshase se uzavírá na základě rozhodnutí ministra ze dne 13. dubna 2005. Je to součástí dlouhodobého procesu optimalizace sítě českých zastupitelských úřadů s ohledem na zahraničně-politické, bezpečnostní a ekonomické zájmy ČR," odpovědělo ve čtvrtek vyhýbavě ministerstvo.

Ministerstvo zahraničí chtělo ambasádu uzavřít už počátkem léta před prvním kolem voleb, ale na nátlak Unie zrušení odložilo. Vypadalo to, že úřad bude fungovat ještě několik měsíců až do stabilizace Konga.

"Zavřít ambasádu v prioritní zemi EU mezi dvěma koly prvních demokratických prezidentských voleb je z politického hlediska amatérismus," komentoval krok ministerstva zdroj z Evropské komise.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video